Logga in

Här är lutningen för solcellerna från Malmö till Kiruna

Publicerad
13 nov 2023, 05:58
| Uppdaterad
10 nov 2023

Optimerad årsproduktion kräver skillnad i lutning på olika breddgrader. Här är lutningen för söderriktade paneler på fem olika breddgrader.

På breddgrader där solen inte står så högt rekommenderas kraftigare lutning på solcellerna, för optimerad årsproduktion. Brant lutning är också bra i snörika områden, eftersom det gör att mindre snö samlas på panelerna. På så vis blir snölaster och skuggningsförluster lägre, och reflektioner från omgivande snötäckt mark kan utnyttjas bättre under vårvintern. 

”Som privatperson är man oftast begränsad av lutningen på sitt tak. Installationsmaterial är också oftast begränsade till vissa vinklar, om man inte monterar dikt an mot taket. Speciallösningar kan fördyra anläggningarna”

mattias lindh, forskare rise

Fler tips:
Därför lönar sig solceller i norr trots snö och vind

Läs också:
Sju råd för att snöröja solceller

I sin broschyr ”Installera solel i nordligt klimat” (2020) föreslår forskningsinstitutet Rise dessa lutningar för söderriktade moduler:

Kiruna 53 grader

Piteå 50 grader

Sundsvall 48 grader

Norrköping 44 grader

Malmö 41 grader

Men det finns begränsningar, menar forskaren Mattias Lindh.

– Som privatperson är man oftast begränsad av lutningen på sitt tak. Installationsmaterial är också oftast begränsade till vissa vinklar, om man inte monterar dikt an mot taket. Speciallösningar kan fördyra anläggningarna, säger han.

För den som vill optimera lutning och årsproduktion på sin egen plats finns ett online-verktyg för det, framtaget av EU-kommissionen, läs mer här.