Logga in

Solenergipriset 2021: Här är vinnarna

Publicerad
6 maj 2021, 16:59
| Uppdaterad
10 maj 2021

Årets prestation har gjorts i Arvika och Årets anläggning finns i Göteborg. Branschföreningen Svensk Solenergi har dela ut 2021 års Solenergipris i två kategorier.

Text

pressmeddelande från Svensk Solenergi:

Sedan 2004 har Svensk Solenergi delat ut Solenergipriset i två kategorier – Årets anläggning och Årets prestation. För årets upplaga hittar vi pristagarna i Göteborg och Arvika.

Prisceremonin ägde rum digitalt och leddes av Anna Werner, vd för Svensk Solenergi, samt Mikaela Lenz, Västfastigheter. Anna Kinberg Batra, ordförande för Svensk Solenergi, talade vid inledningen.

Elektrikern som aldrig gav upp:
De 50 första solcellinstallationerna gick back…

Nedan ser du vilka som prisades med utmärkelser torsdagen den 6 maj.

Årets anläggning – Hisingen Logistikspark, Castellum (Swede Energy)

För andra året i rad plockar fastighetsbolaget Castellum hem det prestigefyllda Solenergipriset. Förra året erhöll de Årets prestation och i år tilldelas de Årets anläggning för solcellsanläggningen på Hisingen Logistikpark.

”Castellum har med högt ställda mål för sin solcellsutbyggnad visat att målmedvetenhet ger resultat. För anläggningen på Hisingen Logistikpark tilldelas Castellum Svensk Solenergis utmärkelse Årets anläggning. Projektet visar möjligheterna att använda logistikbyggnaders tak för storskalig applicering av solceller samt vilken enorm potential den typen av projekt utgör.

Anläggningen på Hisingens Logistikpark är med sina 8 730 solpaneler den hittills största solcellsanläggningen på platta tak i Norden – något som vi har stor tillgång till i Sverige. Projektet visar hur noggrannhet, kunskap och entreprenörskap kan förverkliga höga ambitioner och infria en stark framtidstro. Castellum visar med Hisingens Logistikpark hur solenergi kan uppfylla energi- och klimatmål på ett affärsmässigt sätt”.

Värmländska Glava Energy Center tilldelas Årets prestation

”Glava Energy Center prisas i kategorin Årets prestation. De har under åren som gått väsentligt bidragit till utveckling av nya innovationer, bildandet av nya företag och höjt kompetensen inom solenergibranschen med ett unikt koncept som varvar teori med praktiska moment.

De har under 2020 på allvar tagit steget till att bli en viktig arena för utbildningsverksamhet rörande solenergi samt en nationell arena för utveckling av nya innovationer inom solenergi. Det är extra imponerande att Glava Energy Center har lockat en internationell publik till den värmländska glesbygden.”

Fyra hedersomnämnanden

Två anläggningar och två prestationer erhåller samtidigt varsitt hedersomnämnande i år.

Hedersomnämnanden – Årets anläggning

  • Solhagen i Torphyttan (Linde Energi)

”Solcellsparker har på några få år etablerats som en starkt växande trend. Investeringskapital strömmar in och storleksrekorden slås på löpande band. För tre år sedan prisade vi Varbergs park på 2,3 MW, nu diskuteras de första Gigawattparkerna. Branschen är proaktiv och hittar lösningar på de nya utmaningar som kommer med stora parker.

Det lilla lokala energibolaget Linde Energi visar med sin park hur även små aktörer kan agera i en mindre skala på denna marknad. Genom det mindre formatet, samutnyttjandet av betesmark och möjlighet till lokalt andelsägande, visar Solhagen i Torphyttan på ett okomplicerat men intressant sätt hur man kan hantera dessa utmaningar.”

  • Slottsholmen on Water i Västervik (Sunny Future, Ferroamp)

”För klimatsmarta Slottsholmen on Water i Västervik har teamet tänkt rätt från början. Det södervända takets form, lutning och mått har anpassats för solcellsanläggningen snarare än tvärtom. Helhetstänket yttrar sig bland annat i att elen från solcellerna driver en avsaltningsanläggning så att hotellgästerna duschar i och dricker ”solvatten”.

Anläggningen visar att med målmedvetenhet och estetiskt fokus kan modern teknik trolla fram ett slutresultat utöver det vanliga. Även om det krävs att solceller installeras med hängande last från mobilkran på ett objekt som flyter och rör på sig.”

Hedersomnämnanden – Årets prestation

  • Tim Ljunggren, Senergia

”Svensk Solenergi vill ge ett hedersomnämnande till Tim Ljunggren för hans teknikblogg. Den är revolutionerande inom svensk solenergi och har hjälpt hundratals installatörer och den växande skaran av nyfikna solenerginördar. Varje vecka tar bloggen upp olika tekniska teman och beskriver komplicerade saker på ett trevligt, informativt och inspirerande sätt.

Utöver bloggen är Tim en av de stora eldsjälarna i branschen som bidrar till kompetensutveckling genom externa och interna utbildningar. Bland annat leder han utbildning av solenergiingenjörer på två yrkeshögskolor. Genom en montagehandbok som kan laddas ner gratis har han hjälpt allt från studenter till slutkunder och proffs. Tim Ljunggren gör det svåra lätt att förstå.”

  • Thomas Alsén – energiingenjör på Riksbyggen

”Svensk Solenergi vill ge ett hedersomnämnande till Thomas Alsén på Riksbyggen för sitt engagerade arbete med solceller. Med stort intresse har Thomas pedagogiskt arbetat för ett ökat användande av solel inom Riksbyggen.

Thomas tålmodiga arbete, som fått växa inom organisationen, har resulterat i att drygt 4 000 kW solceller har installerats på enskilda bostadsrättsföreningar i såväl nybyggnadsprojekt som på befintliga byggnader på bred front i landet. Detta är verkligen en prestation värd att uppmärksamma.”