7 sätt att fixa el efter strömavbrottet – har du koll på alla?
Kan man klara elförsörjningen själv vid stora strömavbrott? Här är sju förslag – varav åtminstone ett är enkelt och ganska billigt.
Tiotusentals hushåll blev strömlösa i stormen Alfridas spår. Många saknar fortfarande el. Men vilka alternativ finns egentligen för den som vill fixa sin egen el och slippa drabbas av strömavbrott efter stormar eller avgrävda kablar? Vi tog hjälp av energiexperten Hans-Olof Nilsson – och spånade fram inte mindre än sju tänkbara lösningar. Den första är både enkel och förhållandevis billigt. Resten är dyrare, och några är inte helt realistiska…
Obs: Allt lämpar sig inte för hemmafixare!
Läs mer: Bränsleceller i källaren – nu är det vätgasdrift som gäller
1 Bensindrivet elverk
Ett enkelt bensindrivet elverk hittar du för några tusenlappar i valfri hemmafixarkedja. Finns med både 12 V- och 230 V-uttag. Sen är det bara att fylla på med bensin några gånger per dygn. Det kan räcka för att hålla lamporna tända, matvarorna kalla och mobilen laddad.
– Elverk är det billigaste alternativet i förhållande till effekten. Att bensin är mindre miljövänligt kan väl vara ok eftersom det rör sig om kortare nödinsatser, säger Hans-Olof Nilsson.
Fördel: Billigt i både inköp och drift.
Nackdel: Kan snabbt bli slutsålt i butiken vid stora strömavbrott. Fossildrivet.
Läs mer: Så ska stirlingmotorn räddas från konkursen
2 Batterilager
Nätanslutna batterilager brukar installeras för att lagra överskottsproduktion från solceller. Men det är inget som säger att elen måste komma från solceller om du inte har några. Att ladda från elnätet går också fint (före strömavbrottet alltså).Med ett fulladdat batterilager i garaget är du sedan eltrygg när stormen rasar. Åtminstone i några timmar. Ju längre drifttid du vill ha, desto större och dyrare batterilager krävs.
– Även om batteriet inte klarar ett långt strömavbrott så får du i alla fall el i några timmar. Då får du en chans att förbereda dig, kanske genom att krana upp vatten, laga lite mat och tömma kyl och frys, säger Hans-Olof Nilsson.
Fördel: Driftsäkert. Beprövad teknik.
Nackdel: Begränsad driftstid. Dyrt.
Läs mer: Elmissarna i TV4, stirlingmotorn – och elfel, elfel, elfel
3 Dieselgenerator
En rejäl diesel- eller bensindriven generator som startar automatiskt är en beprövad och pålitlig lösning.
– För lantbrukare med kor som behöver mjölkas kan det vara ett bra alternativ. Men för vanliga villor är det överkurs, säger Hans-Olof Nilsson.
Fördel: Driftsäkert.
Nackdel: Dyrt.
4 Elbil med bränsleceller
Det finns faktiskt vätgasdrivna bränslecellsbilar som har ett strömuttag som kan leverera 230 volt från elsystemet som driver bilen. Åtminstone i framtida modeller. I reklamen används funktionen för att försörja en husvagn med ström. Men varför inte koppla in huset i stället?
– Jättefiffigt. Bränslecellen har hög effekt och om bilen är fulltankad med vätgas så klarar du flera dygn, säger Hans-Olof Nilsson.
Fördel: Lång drifttid. Hög effekt. Du får ett fordon på köpet.
Nackdel: Dyrt. Har inte börjat säljas i Sverige än.
5 Elbil med batterier
Att använda även laddfordon som elverk vore ju praktiskt. Dessvärre har laddbilar med sådana funktioner inte lanserats ännu, även om det finns projekt där bilar har modifierats.
– Är du en elkunning uppfinnarjocke så går det säkert att fixa ett eluttag på bilen likt bränslecellsbilarna. Men se upp, bilgarantin lär ju inte gälla i så fall, säger Hans-Olof Nilsson.
Han varnar även för att inte äventyra elsäkerheten. Det här är inget för amatörer att ge sig på.
Fördel: Intressant idé – i teorin.
Nackdel: Kräver modifiering av bilen. Bilens garantier kan gå förlorade.
6 Vätgassystem
Vill du kapa kontakten med elnätet för gott? Då kanske Hans-Olof Nilssons vätgasbaserade energisystem kan inspirera. Hemma i villan utanför Göteborg har han solceller som tillverkar mer el än vad hushållet behöver under sommarhalvåret. Överskottselen matas till en elektrolysör som spjälkar vatten. Ut kommer vätgas som komprimeras och lagras i tankar. På vintern omvandlar en bränslecell sedan vätgasen till el igen. Dessutom finns ett batterilager som också lagrar solel. Det används för att driva huset nattetid och ladda familjens elbilar.
– Vi är helt off-grid och behöver aldrig bekymra oss för strömavbrott, säger Hans-Olof Nilsson.
Han poängterar att systemet knappast är ett alternativ för alla husägare på kort sikt. Som tur är finns enklare lösningar.
Fördel: Gör hushållet helt självförsörjande på el och värme. Förnybar energi.
Nackdel: Dyrt. Kräver utrymme.
Läs mer: Har du också missförstått vad som ingår i kontroll före idrifttagning?
7 Pelletsdriven stirlingmotor
Gävleföretaget Inresol har väckt stor uppmärksamhet med sin pelletsdrivna stirlingmotor, som skulle göra villaägare självförsörjande på både el och värme. Produkten finns dessvärre inte på marknaden än. Företaget hamnade i akut likviditetskris i somras, och nu pågår en rekonstruktion.
– Visst ger stirlingmotorer el, men framför allt värme. Och du måste mata med pellets eller flis och ta hand om askan, säger Hans-Olof Nilsson.
Fördel: Ger både värme och el. Förnybart.
Nackdel: Dyrt. Finns inte att köpa.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen