Logga in

”En rejäl gestaltningsmiss”

Publicerad
18 jan 2021, 05:45
| Uppdaterad
15 apr 2021

Som att Star Wars gör ett inhopp i Fröken Frimans krig… så beskrivs installationen av en LED-armatur i en gammaldags belysningsstolpe vid Kvibergs Kaserner i Göteborg. Får man ens göra så? undrar en ljusdesigner.

Får man sätta en modern LED-armatur i en belysningsstolpe i gammal stil? Frågan om lyktstolpen vid byggnadsminnet Kvibergs Kaserner i östra Göteborg engagerar i Facebookgruppen Ljusfel.

– Det här är en rejäl gestaltningsmiss. I en gammal gjutjärnsstolpe ska det sitta en lykta i gammal stil, säger Frida Almqvist, ljusdesigner hos Light Bureau. 

Belysning i undertak
Experten: Därför bländar led-plattorna

Decklights och uplights
Så installerar du utebelysning som inte bländar

”Den nuvarande armaturen ger säkert bra ljus på gångvägen, men det är en annan ljusspridning än vad som är tänkt där.”

Frida Almqvist, ljusdesigner hos Light Bureau. 

Hon tog bilden på den märkliga kulturkrocken då hon gick förbi i parken i början av januari. I bästa fall kan det vara en tillfällig lösning under en pågående reparation, tror Frida Almqvist.

Frida Almqvist– Jag känner ju inte till kontexten, men om det är ett riktigt byte så är det under all kritik, säger hon.

Hon får medhåll av flera kommentatorer i Ljusfel. ”Det finns ju en del neutrala armaturer som skulle kunna göra jobbet bättre, så att det inte behöver se ut som att Star Wars gör ett inhopp i Fröken Frimans krig…” lyder ett inlägg.

En annan kommentator menar att ”kulturlöshet genomsyrar svensk utomhusbelysning – det är ett under att stolpen blev kvar”.

Frida Almqvist tror att installationen kan bero på att den vid tillfället var billigast och enklast. Hon påpekar också att det inte finns något skönhetsråd i Göteborg.

För förvaltare som vill undvika den här sortens kulturkrock finns produkter på marknaden som kombinerar lyktor i gammal stil med LED-lampor.

– Sedan måste man också tänka på avbländningen. Den nuvarande armaturen ger säkert bra ljus på gångvägen, men det är en annan ljusspridning än vad som är tänkt där, säger Frida Almqvist.

Enligt fastighetsförvaltaren Higab har LED-armaturen suttit i stolpen en längre tid och de ansvariga jobbar inte kvar. Företaget har ingen särskild strategi för ljuskällor i äldre miljöer, men alla förändringar i anslutning till äldre fastigheter och kulturmiljöer ska stämmas av med byggnadsantikvarie och/eller länsstyrelsen.

– När det gäller den här belysningsstolpen, som är en av få bevarade äldre stolpar i området, har det uppenbarligen fallerat och vi kan bara instämma i att det inte ser roligt ut, säger Krister Olausson, fastighetsförvaltare hos Higab.

Han och byggnadsantikvarien kommer att titta på alternativ till armaturen i den gamla stolpen. Planen är också att byta ut en modern belysningsstolpe vid samma gångväg till en i gammal stil. I samband med det ska parken även få fler lyktstolpar i äldre stil.

– EU:s ekodesigndirektiv om att all belysning ska vara energieffektiv har i många fall varit en utmaning i gamla hus, men vi har kontakt med duktiga ljusarkitekter som säkert kan ta fram ett bra förslag, säger Krister Olausson.

Belysning som engagerar:
”Skräckfilmsfärgat” led-ljus väcker känslor

Fakta Kvibergs Kaserner i Göteborg

De nuvarande byggnaderna uppfördes i slutet av 1800-talet och användes då av Göta artilleriregemente. Husens stil är inspirerad av gotiken och medeltida borgararkitektur.

1971 förklarades de centrala delarna av Kvibergs Kaserner som statligt byggnadsminne. 1994 flyttade militären ut. Idag ryms verksamheter inom idrott, föreningsliv, skola och kultur i fastigheten som förvaltas av Higab.