Logga in

Telia: ”Ingen tvekan att solcellerna sprider störningar”

Publicerad
4 maj 2020, 06:16
| Uppdaterad
8 apr 2021

Datatrafiken gick trögt, kunderna tappade samtal – då upptäckte Telia en stor solcellsanläggning nära mobilmasten.

Elsäkerhetsverket fick i fjol in tio anmälningar om störande solceller. En av dem kommer från mobiloperatören Telia, som har problem med en mobilmast strax norr om Stockholm.

Kunderna klagar på dålig täckning, att datatrafiken går trögt, att de tappar samtal när de passerar Mörby Centrum.

Telias mätningar visar att det finns radiostörningar på platsen, som dyker upp på morgonkvisten och avtar vid skymningen. Under dygnets mörka timmar försvinner de helt. Problemen drabbar två antenner, som är riktade åt nordväst. Mobilmastens övriga antenner i andra väderstreck påverkas inte.

Övriga delar i artikelserien:

Kan inte producera solel längre
Per-Ove tvingades ta ner solcellerna: ”De stör”

Luftfartsverket:
Inga solceller inom 3 km, tack

Så fungerar tekniken
Därför stör solcellerna

Först verkade mätresultatet lite märkligt. Sedan insåg Telia att en stor solcellsanläggning hade installerats på ett skoltak cirka 60 meter från masten. Just det, i nordvästlig riktning.

Solcellsanläggningen som ligger cirka 60 meter i nord­västlig riktning  från Telias mast ... Foto: Elsäkerhetsverket

– Det är ingen tvekan om att solcellerna sprider störningarna. Problemen är väldigt kopplade till soltimmarna, säger Martin Pehrsson, som är mobilnätschef på Telia Sverige.

Han beskriver situationen som bekymmersam.

– Vi har blivit tilldelade de här radiofrekvenserna för att kunna driva mobilnätet på ett säkert sätt med hög kvalitet för kunderna.

”Störningarna i Mörby är ingen engångsföreteelse. Det här kommer att ske på många ställen framöver, och det krävs en lösning.”

De här frekvenserna får absolut inte störas, och påföljden är ytterst fängelse för den som stör och inte åtgärdar problemet. Nu menar jag inte att någon ska behöva slängas i fängelse för det här, men straffvärdet visar ändå på allvaret. Mobilkommunikation är samhällsviktig verksamhet, säger han.

Han poängterar att strävan mot ett fossilfritt samhälle med fler solceller naturligtvis också är samhällsviktig verksamhet. Men han ser en risk för att störningsproblemen ökar i takt med att allt fler stora solcellsanläggningar installeras.

– Störningarna i Mörby är ingen engångsföreteelse. Det här kommer att ske på många ställen framöver, och det krävs en lösning. Elsäkerhetsverket borde sätta upp regler om större störningsavstånd eller bättre avskärmade komponenter för solceller som installeras i närheten av mobilmaster, säger Martin Pehrsson.