Bravida stäms av Byggnads
Företaget avskedade en montör som bad om hjälp med sina drogproblem. Nu drar facket fallet till AD. ”Att vara drogpåverkad på jobbet är en stor säkerhetsrisk”, säger Henrik Junzell, förhandlingschef på Installatörsföretagen.
Den anställde montören, som arbetade med sprinklerinstallationer ska på eget initiativ ha sökt hjälp för sina drogproblem hos sin chef. Istället blev han uppsagd från sin tillsvidaretjänst efter att ha drogtestats. Facket svarade med en stämning i Arbetsdomstolen och kräver 200 000 i skadestånd samt att avskedandet ogiltligförklaras.
Jämförelse: Hur stressigt är det att vara elektriker
Henrik Junzell, förhandlingschef på branschorganisationen Installatörföretagen, har full förståelse för Bravidas agerande och tror att även AD kommer att gå på samma linje.
Är det inte hårt av ett företag i Bravidas storlek att neka hjälp till en anställd som ber om hjälp med missbruksproblem?
– Jag skulle vilja vända på det och säga att Bravida visat på ansvarstagande gentemot uppdragsgivare, medarbetare och andra berörda. Att vara drogpåverkad på jobbet är en stor säkerhetsrisk. Särskilt på en byggarbetsplats med arbete på höga höjder och farliga verktyg, där det inte finns utrymme för någon felmarginal. Då måste man ta till en så här drastisk åtgärd, säger Henrik Junzell.
Möten om psykosocial arbetsmiljö: Det handlar om ett starkt ledarskap
”Vi kommenterar aldrig enstaka pågående personalärenden. Men generellt måste vi vidta åtgärder när det handlar om brottsliga handlingar.”
Liselotte Stray, kommunikation- och pressansvarig på Bravida.
Enligt uppgifter i tidningen Byggnadsarbetaren har montören inte begått några misstag på jobbet. Det var när han hörde talas om Bravidas rehabprogram som han bad om hjälp.
– Företag erbjuder rehabilitering vid alkoholproblem, som betraktas som en sjukdom av samhället. Men att använda narkotika är straffbart och då måste arbetsgivaren agera. Ur ett individperspektiv är det här naturligtvis sorligt, säger Henrik Junzell.
Bravida vill inte uttala sig om det aktuella fallet.
– Vi kommenterar aldrig enstaka pågående personalärenden. Men generellt måste vi vidta åtgärder när det handlar om brottsliga handlingar, säger Liselotte Stray, kommunikation- och pressansvarig på Bravida.
Arbetsmiljö: 20 år efter fallolyckan: Anders reste sig ur rullstolen
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen