Logga in

”Synd, för man vill ju egentligen inte bara slänga trummorna”

Publicerad
21 dec 2020, 05:45
| Uppdaterad
24 mar 2021

Återvinningen av 26 kabeltrummor blev en förlustaffär för den skånska elektrikern. Men tanken är inte att man ska tjäna pengar på återanvändningen av trummor, menar branschorganisationen som hanterar prislistan.

Elektrikern Lars-Inge Malmqvist i skånska Hammenhög ville göra en insats för miljön och återvinna sina kabeltrummor. Men returen till leverantören Nexans blev en förlustaffär. Frakten kostade 8 700 kronor och ersättningen blev 5 100 kr, alltså en förlust på 3 600 kronor.

Gäller bara ibland:
”Går visst att tjäna på att återvinna kabeltrummor”

Läs också:
Allt mer kabelspill återvinns i Sverige

– Det är synd, för man vill ju egentligen inte bara slänga trummorna. Men min slutsats blir ändå att det inte är lönt att skicka till återvinning, säger Lars-Inge Malmqvist.

Det var väl lite en chansning, men jag trodde nog att jag skulle få ungefär 2 000 kronor i vinst.

Lars-Inge Malmqvist, elektriker i Hammenhög.

De 26 kabeltrummorna i storlekar från K6 till K18 var cirka ett år gamla. Hälften hade förvarats inomhus och hälften utomhus. Enligt Lars-Inge Malmqvist var alla trummorna hela, men träet i de som stått utomhus hade fått en lite mörkare färg. Bara de som stått inomhus godkändes för återanvändning.

Kabeltrummorna fyllde en hel lastbil. Innan Lars-Inge beställde frakten ringde han Nexans för att få en uppskattning om hur stor ersättningen kunde bli. Han fick veta att om kabeltrumman var helt felfri skulle han få ett visst pris, och annars 80 eller 60 procent av ersättningen. Om trumman inte godkändes skulle den klassas som skrot.

– Det var väl lite en chansning, men jag trodde nog att jag skulle få ungefär 2 000 kronor i vinst. Kabeltrummorna som kasserades var ju bara mörka i träet, och jag hade fått frågor från folk i omgivningen om de kunde få trummorna för att använda som utomhusbord och liknande, säger Lars-Inge Malmqvist.

Innan han bokade transporten ringde han några olika återvinningsföretag som rekommenderats av Nexans. De hade dock inte tid att svara, så Lars-Inge beställde en transport från Schenker i stället.

– Jag hade kanske kunnat köra själv till en återvinningscentral i Malmö. Men det hade istället kostat mig arbetstid, säger han.

I en artikel i Elinstallatören 2018 säger en representant för Nexans att det går att tjäna på att returnera kabeltrummor till tillverkarnas återvinningscentraler. Men förutsättningarna kan variera, bland annat beroende på trummornas storlek.

Mer om returpant: Återvinn gamla kablar – vinst för både dig och miljön

Nexans är medlem i branschorganisationen Selcable som sammanställer information om återvinningen. Där finns också en prislista för omhändertagande av returtrummor hos kabeltillverkarna. Fem leverantörer är idag medlemmar i organisationen.

Bo Rasmusson
Bo Rasmusson.

– Tanken är inte att återvinningen ska ge vinst, utan gå plus/minus noll. En enskild elektriker kan aldrig få ekonomi i att skicka tillbaka ett fåtal trummor. Det är mer något för stora byggföretag, säger Bo Rasmusson, teknisk sekreterare hos Selcable.

Sedan en tid tillbaka finns en QR-kod på en del kabeltrummor som leder direkt till organisationens hemsida. Där finns exempelvis info om reglerna för klassning av begagnade kabeltrummor och prislistan.

– Bedömningen av en kabeltrumma görs utifrån kostnaden för att reparera den. Om man vill slippa ta ansvar för transporten finns företag, Drumster och Svensson Group, som hämtar kabeltrummor till återvinning. Men de ger mindre betalt per trumma än tillverkarna, säger Bo Rasmusson.

Mer plast borde återvinnas:
Gammalt byggspill kan bli nya kabelskyddsrör

Enligt den senaste statistiken från Selcable återanvänds idag ungefär 47 procent av de svenska kabeltrummorna. Målet är att antalet returer ska öka. EU-krav driver på.

– Alla trummor som tillverkats enligt svensk standard kan returneras. Idag återanvänds de stora trummorna cirka sex gånger och de mindre en till två gånger, säger Bo Rasmusson.

Fakta Så klassas begagnade kabeltrummor

Vid mottagandet hos återvinnaren sorteras och klassas kabeltrummorna. Mottagaren har rätt att kassera kabeltrummor som inte anses möjliga att reparera eller har andra defekter. Betalningen sker med utgångspunkt i prislistan, enligt dessa kriterier:

100 procent: Trumman felfri (endast mutterdragning krävs och byte av namnskylt).

80 procent: Endast ett fel – exempelvis en kantbit borta, en krossad kärnvirkesbit eller en bult som saknas (gäller ej trummor mindre än K11).

60 procent: Trummor upp till K11 två fel, och större trummor upp till tre fel. Till exempel tre kantbitar borta i gavlarna, tre krossade kärnvirkesbitar eller tre bultar borta.

Källa: Selcable.se