Logga in

”Våra anställda är även beroende av vad andra parter på en arbetsplats gör”

Publicerad
12 sep 2019, 09:27

Att våga agera och ta ansvar för sig själv och andra är temat för Bravidas arbetsmiljövecka. Nu hoppas företaget att fler branschkollegor ska haka på trenden mot ökad säkerhet.

Att jobba säkert med gas handlar oftast om att ta det lugnt. Det berättar Mattias Jonasson, driftingenjör på tankstationen för biogasbussar i Charlottendal (Värmdö) utanför Stockholm.

Hur stressigt är det att vara elektriker på en skala från 1–100?

”Det är en enorm trygghet för anställda att veta att det är okej att säga ifrån om någon inte beter sig på ett säkert sätt.”

Liana Henjer, affärsområdeschef Service Management, Bravida.

– Vid en vattenläcka måste rörmokaren agera snabbt för att stoppa läckan. När det gäller gas är det annorlunda. Då är det viktigare att ta ett steg tillbaka och tänka efter först, säger Mattias Jonasson, anställd av Bravida som har förvaltningsentreprenaden i Charlottendal.

Han och kollegan Stefan Huhtamäki visar säkerhetsrundan som de går varje dag i anläggningen som förser 125 bussar med trycksatt biogas. De börjar med att kolla åt vilket håll flaggan blåser på biogaslagrets tak. På så vis vet de åt vilket håll de inte ska springa, om det skulle bli en läcka.

– Det är en enkel grej, men viktig, säger Mattias Jonasson.

Svenskt bolag tillverkar plast till VP-rör helt fri från halogen

Just denna dag visar kollegorna anläggningen för Bravidas vd och koncernchef Mattias Johansson som gör ett arbetsplatsbesök här. Besöket är ett av flera under Bravidas årliga arbetsmiljövecka, som uppmärksammar företagets engagemang kring säkerhet på arbetsplatsen.

– Intresset för de här frågorna är växande. Det är på mångas agendor i dag, men det är blandat. Många är duktiga på säkerhet, medan andra har mycket kvar att göra. Så det är ett viktigt engagemang. Våra anställda är inte bara beroende av vad vi gör inom Bravida, utan även av vad andra parter på en arbetsplats gör, säger Mattias Johansson.

Traversförare fällde elektriker i saxlift

”Vi hoppas att arbetsmiljö blir en konkurrensfördel vid upphandling framöver, inte bara ekonomi och teknik.”

Mattias Johansson, vd och koncernchef, Bravida.

Företaget har varit med och startat initiativet Håll Nollan som arbetar mot en nollvision för arbetsplatsolyckor. För fjärde året i rad arrangeras nu Bravidas arbetsmiljövecka, som de hoppas ska inspirera även andra företag i branschen.

– Vi kan inte göra allt själva, utan vi måste hjälpas åt. Ingen kedja är starkare än den svagaste länken. På en byggarbetsplats med 15 entreprenörer räcker det med att en inte sköter sig, så blir alla drabbade, säger Mattias Johansson.

Temat för arbetsmiljöveckan i år är ”Vi får den arbetsplats vi passerar. Ser du en risk – våga agera!” Fokus är också på hur tre vanliga skador kan undvikas – strömgenomgång, fallskada och skärskada. Det handlar mycket om riskbedömning, att agera som sitt eget skyddsombud.

Så faller elektriker på jobbet

– Det är en enorm trygghet för anställda att veta att det är okej att säga ifrån om någon inte beter sig på ett säkert sätt, säger Liana Henjer, affärsområdeschef Service Management hos Bravida.

Under säkerhetsrundan upptäcker Stefan Huhtamäki en liten gasläcka inne i kompressorrummet. Det finns ingen anledning till panik, meddelar han genast. Men den här delen av systemet får stängas av. Sedan blir det riskanalys innan någon åtgärd kan bli aktuell.

När det handlar om höga tryck får ingen pilla ens med den allra minsta lilla rörkoppling, utan analys. Lyckligtvis finns två parallella system, så inga bussar behöver bli utan biogas.

– Vi hoppas att arbetsmiljö blir en konkurrensfördel vid upphandling framöver, inte bara ekonomi och teknik. Kompetens för att jobba säkert är lika viktig som teknisk kompetens. Förhoppningsvis gör fler beställare och offentliga upphandlare arbetsmiljö till ett kriterium, tillägger Mattias Johansson.

Så klarar du kylan: Kiruna-elektrikerns bästa tips