”Precis varenda tegelpanna under solpanelerna var knäckt”
Har du funderat på att ge dig in i solcellsbranschen? Lars Hedström har gjort alla misstag man kan. Med 17 års erfarenheter delar han frikostigt med sig av sina råd.
– Teama upp med andra!
Det var en av hans många uppmaningar till publiken när han intervjuades av Elinstallatörens chefredaktör Fredrik Karlsson på scen. Lars Hedström är grundare och vice vd på Solkompaniet, ett företag som gav sig in i solcellsbranschen redan 2002.
Läs också: Robert kör ödrift med Ferroamp: ”Min elräkning är på minus 6 500 kronor”
Under samtalet återkom han gång på gång till hur bra det är, att om man vill ge sig in på marknaden, hitta en partner som kan hjälpa nya aktörer att komma i gång.
– Så slipper ni göra nybörjarmisstagen, lägg tid på att göra rätt redan från start, det blir mycket billigare, säger han och välkomnade besökarna på mässan att komma till Solkompaniets monter och prata om samarbete.
Här är prylarna som fixar ödriften
– Vi hade installerat ett system med 500-600 paneler och takkrokarna som vi hade köpt höll inte vad de lovade.
Lars Hedström pekade på styrkan av att jobba med erfarna partner som redan har gjort misstag och bjöd på ett han själv har varit med om.
– Ni minns de riktigt snörika vintrarna som vi hade för några år sedan? Vi hade installerat ett system med 500-600 paneler och takkrokarna som vi hade köpt höll inte vad de lovade. Precis varenda tegelpanna under panelerna var knäckta.
Brist på elektriker hot mot solceller
Lars Hedström vittnade om att det är en utmaning när man ska välja produkt med tanke på den uppsjö av leverantörer som finns.
– Jag får ett mejl i veckan från olika leverantörer; ”Vi har ett lager i Tyskland, du får det jättebilligt om du köper snabbt”, och det är inte att rekommendera. När man bygger en solcellsanläggning bygger man får att den ska leverera i minst 25 år, så jobba med seriösa leverantörer som också kommer att finnas kvar efter 25 år. Det måste finnas full spårbarhet på alla delar.
Här är några av Lars Hedströms andra råd:
- Gå med i Svensk Solenergi.
- Läs på vilka regler och standarder som gäller om ni inte har jobbat på tak förut. Kommer Arbetsmiljöverket och kollar blir det väldigt dyrt om ni inte har följt reglerna.
- Kör på! Börja prata med era kunder, ni har definitvt kunder som vill jobba med det här också.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen