Logga in

En riktig elektriker ska klara att koppla en X-plint, men…

Publicerad
14 okt 2019, 07:35

De är felkopplade och dyker upp i Elfel gång på gång. ”Är det dags att skrota X-plinten” undrar expertkommentator Hagberg.

– Ja, vad säger man…, skrev Anders Lind och la ut bilden på en felaktigt inkopplad vridströmbrytare till en tvättmaskin i ett badrum.

”Klassiker!” lyder den första kommentaren, och sedan är diskussionen snabbt igång på Facebookgruppen Elfel.

Fler elfel: Åtta slangar in i dosan – nytt rekord…?

”Är man elektriker går det inte att missuppfatta” slår någon fast. Ingen säger emot. Samtidigt anser flera att X-et ska bort.

”Ett idiotiskt systematiskt feltänk i branschen, detta med X. Helt vansinnigt ologiskt” skriver en.

“Ologiskt. Dålig utformning ger stora risker för fel, som här. Bättre att – som i många andra branscher – designa om så inte misstag begås” argumenterar en annan.

Elinstallatörens expertkommentator Henric Hagberg reagerar på att samma farliga fel dyker upp gång på gång i Elfel. Han har gjort en tidigare analys av en liknande installation. Att Anders Linds bild får 103 interaktioner och 89 kommentarer visar att frågan är intressant att ta upp igen.

–  Är det här det nya “Wago-gate”? undrar Henric Hagberg retoriskt och syftar på de brända toppklämmorna som har varit en annan följetong på Elfel.

Årets mest lästa elfel: 4 x 1,5 kvadrat = 6 kvadrat …eller? 

Men vad är då felet med inkopplingen på bilden? Vridströmbrytaren från Schneider Electric är konstruerad för att bryta både L och N när man vrider på den, vilket gör den lämplig för installationer som kräver allpolig brytning.

Strömbrytaren har även en skruv som är avsedd för jorden. Den syns i botten på kapslingen nere i vänsterkanten. Där har personen som installerade brytaren anslutit den inkommande jordledaren. Helt rätt.

– Tyvärr gjorde personen som installerade tvättmaskinen inte samma sak, konstaterar Henric Hagberg.

Mer elfel: ”Alla elektriker” vet väl att fasskenan ska monteras på ovansidan…?

Tvättmaskinens jordledare skulle naturligtvis ha anslutits i samma skruv som den inkommande jordledaren. Nu sitter den i stället på brytarens undre X-plint. Helt fel.

Brytaren har två X-märkta plintar, en på ovansidan och en på undersidan. Det är två överkopplingsklämmor som inte är sammankopplade med varandra. Så det hade givetvis blivit fel även om de två jordledarna hade satts i varsin X-plint.

Felkopplingen på bilden innebär att tvättmaskinen inte är ansluten till elanläggningens jordning, ett allvarligt fel i ett våtrum. Ett fel på tvättmaskinen kan leda till att dess hölje blir strömförande.

Henric Hagberg poängterar att personen som kopplade in tvättmaskinen har det största ansvaret för att göra rätt. Strömbrytaren har en anvisning för skyddsledaren PE. Dessutom ger den inkommande gulgröna ledaren en ledtråd om var tvättmaskinens jord ska kopplas in.

Lurig skada: Gissade du rätt om skadade kabeln?

– Men jag skulle också vilja hävda att strömbrytaren har en dålig utformning, precis som flera skriver bland kommentarerna. Att X-plintarna inte har kontakt med varandra framgår inte av strömbrytaren. Oavsett om det borde vara självklart för den vane installatören så skulle tydliga markeringar underlätta. Det kanske är dags att skrota X-plinten? Eller märka upp den tydligare? säger han.

Några kommentatorer pekar på en annan uppenbar miss i installationsarbetet.

”Egenkontroll?? Näpp” skriver någon.

”Känner faktiskt att det största felet är att montören inte utfört en egenkontroll för då hade det upptäckts vid mätning” tycker en annan.

Rättsfall: Elfirma spänningssatte annans fulel – stäms efter villabranden

Henric Hagberg är inne på samma linje.

– Elektrikern som gjorde installationen skulle ha upptäckt sitt misstag om personen hade gjort sin kontroll före idrifttagning med kontinuitetsprovning av jorden, säger han.

Det framgår tydligt på Elsäkerhetsverkets hemsida att en sådan här installation endast får utföras av elinstallationsföretag eller auktoriserad elinstallatör. Det rör sig om “förändringar i fasta installationer” eftersom tvättmaskinen är direkt inkopplad på brytaren. Och en installatör har rutiner för att kontrollera sina arbeten och elsäkerheten i installationen.

– Ett litet fel som borde vara enkelt att förebygga eller upptäcka. Jag hoppas att vi slipper se den här typen av fel fler gånger på Elfel, säger Henric Hagberg.