Logga in

”Jag skulle klara mig bra i Nedsläckt land”

Publicerad
11 mar 2019, 10:25

Krister Joneken kopplar sina solceller till en slutet elnät i villan  – och kan driva alla viktiga elprylar även vid längre strömavbrott.

Sommaren 2016 hälsade vi på Krister Joneken som hade installerat ett likströmssystem till villans solceller. Här kan du se en grafik över det slutna elsystemet. Likströmmen matar förutom belysningen ett ”solbatteri”, som via en växelriktare driver kylen och några andra viktiga prylar som går på växelström. Krister Joneken har även utvecklat en styrlåda som automatiskt kopplar om mellan batterinätet och det vanliga elnätet. Det är den så kallade ”smartboxen” som säkerställer att de båda näten hålls helt avskilda.

Läs mer: Därför har Krister likström i villan

Efter den sista tidens långvariga strömavbrott och den uppmärksammade tv-serien ”Nedsläckt land” blev vi nyfikna och ringde upp för att ställa fem frågor:

Hur skulle du klara ett större strömavbrott?
– Elsystemet är slutet och kan försörja alla viktiga system som kyl- och frys, tv, dator och belysning. Så jag skulle klara mig bra i TV-serien Nedsläckt land. Ur beredskapssynpunkt vore det bra om det fanns fler såna här villor runt om i landet där människor kunde få hjälp vid en kris exempelvis med att ladda mobiler. Att kunna ladda elbilar skulle också bli viktigt eftersom bensin- och dieselpumpar är beroende av elnätet, säger Krister Joneken.

Läs mer: Solcellerna slutar ge el vid strömavbrott när växelriktaren lägger av

Hur löser du belysningen?
– All belysning går på likström direkt från solcellerna och jag slipper onödiga omvandlingar som ger energiförluster. En annan fördel är att ljuset är väldigt behagligt och helt flimmerfritt. Jag har även likström till ytterbelysning och till nödbelysningen i huset. Det är värdefullt om man kommer hem en kväll när det är strömavbrott.  Vid sådana tillfällen undrar grannarna varför jag har belysning men inte de!

Läs mer: 6 fördelar med likström

Vad gör du med likströmmen som inte behövs för lamporna?
– Överskottselen lagras i ett ”solbatteri” som via en växelriktare driver kyl, frys, tv, och den fasta datorn. Varmvatten räcker det också till, men jag har inte kunnat hitta en växelriktare för 24 volt som ger 3-fas växelström som varmvattenberedaren behöver. Så jag använder en likströmsmotor som driver en växelströmsgenerator i stället.

Läs mer: Likström räddar bron från rost

Hur har du byggt ut systemet sedan Elinstallatörens besök för drygt två år sedan?
– Jag har skaffat fler solpaneler och riktat dem åt olika väderstreck för att få jämnare elproduktion över dygnet. De nya panelerna är på 24 volt, och det är praktiskt eftersom jag har valt att ha 24 volt i mitt likströmsnät. De tidigare panelerna har 12 volt så de är seriekopplade två och två, säger Krister Joneken.

Har du några nya mål med installationen?
– Nu köper jag 10 500 kWh från elbolaget varje år, och det är inte så mycket för en villa på närmare 200 kvadrat. Men målet är att komma under 10 000 kWh, säger Krister Joneken. 

Läs mer: Elefanten Topsy blev offer i strömmarnas krig