Logga in

”Om alkoholförbud på mässor är lösningen kan man låta vara osagt”

Publicerad
23 maj 2019, 09:13
| Uppdaterad
24 feb 2021

Elinstallatörens chefredaktör kritiserar i en krönika alkoholkonsumtionen på Elfack och tror inte att öl-gäng lockar kvinnor till elbranschen. Men Ola Lundqvist, Elfacks affärschef, är inte säker på att lösningen på problemet är att skippa alkoholen på mässorna.

– Från och med 2013 har serveringen har minskat otroligt mycket, säger Ola Lundqvist.

Han minns Byggmaskinsmässan 2009.

– Herregud, på fredagen var det disko redan klockan 10. I dag är utställare mer intresserade av produkter och mycket mer seriösa. Men i elbranschen finns traditionen av att man tar en öl och sitter och pratar. På Light + Building till exempel har många utställare stora serveringar i sina montrar.

Så gör andra mässor: Därför smög Nordbygg tillbaka alkoholen

Elfack och Svenska mässan är en restaurangverksamhet med väldigt hårda tillståndskrav understryker Ola Lundqvist. Förr i tiden kunde det hända att utställarna tog med sig egen alkohol in, men det sker inte i dag. Ska drycker som är starkare än 3,5% serveras måste det göras av Elfacks serveringspersonal.

– Precis som på krogen serverar inte de till någon som är överförfriskad.

Han kommenterar Fredrik Karlssons krönika med att det kanske inte var en bra idé att ha scenen vid restaurangen om folk tar en öl till maten och det blir ett störande moment.

– Det är första gången som vi provade att ha scenen för Forum för el vid serveringen, tidigare låg scenen mitt på golvet i c-hallen, men ursprungstanken var att göra seminarierna tillgängliga för fler.

– Tyvärr ser fördelningen ut så att det är 91 män och nio kvinnor på Elfack. Och restaurangbranschen är lite åt andra hållet. Många som serverar är tjejer och många besökare är killar.

Mer från Elfack: Elektrikern Tobias satsade familjens besparingar på ett bättre kabelavslut

Ola Lundqvist är medveten om att det existerar en problematisk bild av serveringen.

– Jag pratade med Installatörsföretagens vd Ola Månsson som var på Elfack för första gången. Han var generellt positiv, men reagerade på att det var tjejer som serverade killar som satt på andra sidan baren.

Samtidigt säger Ola Lundqvist att Elfack försöker dra sitt strå till stacken för att dra tjejer till branschen, med bland annat seminarium om jämställdhet som programpunkter.

Läs också: Jämställdhet och snabb klamring prisas

– Tyvärr ser fördelningen ut så att det är 91 män och nio kvinnor på Elfack. Och restaurangbranschen är lite åt andra hållet. Många som serverar är tjejer och många besökare är killar.

– På Nordbygg har det varit bra mycket värre, mer likt Byggmaskinsmässan 2009.

När statistiken över antalet besökare kom visade det sig i alla fall att antalet kvinnor ökade under årets Elfack.

– Att fler tjejer och kvinnor söker sig till branschen är en viktig utmaning som vi verkligen vill stötta. Om just alkoholförbud på en mässa är lösningen på det problemet kan man kanske låta vara osagt.

Machokultur i branschen: Knarkluder löd klottret

Men han säger också att om utställare och besökare önskade en alkoholfri mässa skulle de titta på former för det. Och han tycker att Nordbyggs beslut med att bara ha alkohol på eftermiddagarna är helt rätt.

– På Nordbygg har det varit bra mycket värre, mer likt Byggmaskinsmässan 2009.