Logga in

”Jag hade inte tänkt lämna skolans värld”

Publicerad
19 jun 2019, 14:44

Hallå där, Elinstallatörens expertkommentator, Henric Hagberg som har fått nytt jobb som utvecklingsledare på ETG!

Grattis, hur känns det?

– Det var oväntat. Jonas Andersson på ETG ringde upp och erbjöd mig jobbet. Jag hade inte tänkt lämna skolans värld – inte än i alla fall.

Läs också: Håkan Svanström brinner för att elutbildningarna ska bli bättre

Hur kommer det sig att Jonas ringde just dig tror du?

– Jag sitter i ETG-rådet som representant för min skola, Ållebergsgymnasiet. ETG växer och står inför många utmaningar, och det är bara Jonas Andersson och Bernt Lahtinen som jobbar där just nu. Det har nog varit lite utifrån mitt gnäll från lärarhållet, att ETG måste synas mer på skolorna, som de har lyckats mejsla fram en tjänst som jag blev erbjuden själv. Och det blir dessutom två personer till som börjar efter årsskiftet.

Mer om utbildning: 5 tips för vuxna som vill bli elektriker

Utvecklingsledare, det låter fräsigt, vad innebär det?

– Om jag ska vara helt ärlig är inte arbetsbeskrivningen solklar punkt för punkt. Men det handlar om att ETG ska bli större. Förutom installation, och det lite nyare automation, ska man nu också kunna ta examen med inriktning larm och tele. Så den delen ska jag styra upp. Konkretisera vad branschen kräver av en sådan elev. Sedan ska jag åka ut på skolorna och stötta dem på plats i ETG-frågor.

– Det har nog varit lite utifrån mitt gnäll från lärarhållet, att ETG måste synas mer på skolorna, som de har lyckats mejsla fram en tjänst som jag blev erbjuden själv.

Mer om kompetens: ”En allt-i-allo-firma blir inte bra på något” 

Hur kommer Ållebergsgymnasiet att klara sig utan dig?

– Haha, jag får passa frågan till min rektor. Men det kommer bli en omstart på Ålleberg med ett helt nytt arbetslag för två av tre el-lärare slutar. Men det är positivt att starta om från början.

Vad kommer du att sakna mest från jobbet som yrkeslärare?

– Framförallt det kollegiala. På Ållebergsgymnasiet är vi 200 anställda så det är som ett jättestort arbetslag med eleverna i mitten. Vi är många som jobbar med samma sak även om lektionerna är olika. Det nya jobbet kommer nog att vara mer ensamarbete. Jag kommer att sakna att sitta i fikarummet på eftermiddagarna och snacka. Men jag känner ju lite folk nu så jag vet vilka jag kommer att ha omkring mig, det blir jättebra.

Mer om ETG: ETG-konceptet får upp både lärare och elever på tå

– En del har ju inte pengar att köpa material för, de sitter med gammal skit!

Vad tycker du om svensk elutbildning?

– Den stora utmaningen är att den är så olika på olika skolor. Ekonomin och lärarnas erfarenhet och åldrar, vad skolorna har för grejer och engagemang. I dag skiljer det mycket mellan orterna i landet. En del har ju inte pengar att köpa material för, de sitter med gammal skit!

Fram tills att du börjar på din nya tjänst i september – vad ska du göra i sommar?

– Jag tar det lugnt i sommar, jag har ju hus. Jag ska renovera, underhålla och snickra. Jag har nog aldrig gått in i sommaren så oplanerad.

Läs också: Niklas – första eleven med ETG-examen i Stockholm

Men du – du fortsätter väl som Elinstallatörens expertkommentator?

– Ja – och det blir ännu bättre nu. Nu kommer jag att få input från fler håll så det är bara positivt.

FAKTA

ETG

Elteknikbranschen driver utbildningskonceptet ETG för att utveckla kvaliteten i yrkesutbildningen till elektriker. Syftet är att försörja elteknikbranschen med välutbildade elektriker som är rustade för framtidens utmaningar. 

De elever som tar ETG-examen får ut sitt yrkesbevis och kan anställas som elektriker direkt efter gymnasiet. Ca 90 procent av de som tar studenten får jobb efter utbildningen.

Källa: ETG