Logga in

”En allt-i-allo-firma blir inte bra på något”

Publicerad
12 jun 2019, 09:14

Att specialisera sig blir allt viktigare – och då gäller det att välja sin nisch. Här är 38 trender du inte får missa som elinstallatör

– Vill du överleva och tjäna pengar i framtiden så måste du fundera på vilken del av marknaden du ska verka på och vilka tekniker du ska använda, säger Hans Nyblom, som är affärsutvecklare på Installatörsföretagen.

Tillsammans med 20 experter har han sammanställt rapporten ”Omvärld i förändring” som Installatörsföretagen presenterar på onsdagen. Här finns inte mindre än 38 trender som påverkar branschen på olika sätt – från ny installationsteknik och bygglogistik till ökat EU-inflytande och klimatkrisen.

Läs mer: Så höjs lönen för elektriker

På tekniksidan tycker Hans Nyblom att den snabba utbyggnaden av laddinfrastruktur och solceller sticker ut, något som ställer nya krav på elinstallatörerna. För VVS-företaget kan trenden mot bättre planering som ger färre rör vara intressant. När cirkulationsledningen förläggs inne i varmvattenröret blir det ett rör mindre att isolera och fästa samtidigt som det blir mindre trångt i schaktet.

– En jättesmart lösning som används i 20 procent av nybyggnationen i Tyskland, men som än så länge är ovanlig i Sverige, säger Hans Nyblom.

Andra intressanta framväxande områden på elsidan är energilagring, effektoptimering, Internet of Things, IoT, och så kallad ”remote powering” eller PoE där kraft och kommunikation överförs i en och samma kabel. Samtidigt avråder Hans Nyblom från att springa på alla bollar.

Innovation: “Upp till 80 procent tidsbesparing jämfört med skruvmontage”

– Branschens största akilleshäl är att folk är så duktiga och vill lösa allt. Men om du blir en allt-i-allo-firma som gör precis allt inom el eller VVS så blir du inte riktigt bra på något. Du måste specialisera dig och vara tydlig med det i din marknadsföring, säger han.

En annan viktig utveckling är att enkelhet värdesätts allt mer, något som bland annat kan resultera i slutkunder vill leasa ljus eller beställa installation av en hemelektronikjätte. Att rekrytera rätt personal är och förblir en utmaning. Byggprocessen blir allt mer digital med BIM och 3D-modeller. Den svenska modellen utmanas. Arbetsmarknaden blir mer internationell.

Läs mer: ”Svenska ­elektriker tar mer ansvar än norska”

 Det är väldigt många aspekter att hålla koll på?

 – Ja, vi har samlat de 38 trenderna i ett paraplydokument som medlemsföretagen kan använda i sitt förändringsarbete. Sedan är det upp till var och en att fundera på hur de olika trenderna påverkar den egna verksamheten. Det gäller att inte stå still när tåget åker, säger Hans Nyblom.