Assemblins vd: ”Det var en utmanande tid för många”
Han kom till ett bolag märkt av tidigare smällar. Men det är också ett företag med kompetenser och stora ambitioner. Assemblins koncernchef hämtades från Skanska i USA för att ta bolaget in i framtiden.
Du kom ju till ett bolag märkt av flera stora förändringar. Fusioner av bolag blev till Imtech, som gick i konkurs och då fick Assemblin nya ägare. Och så kom förvärvet av Skanska Installation. Hur märks den tidigare turbulensen?
– Det var en utmanande tid för många men i dag jobbar alla tillsammans med en stark kultur i ryggen. Lönsamheten har förbättrats rejält och det finns en enorm energi i bolaget.
Från 2015: Därför närmar sig Imtech Tyskland konkurs
Hur leder du bolaget vidare?
– Vi pratar mycket om det vi gör och mindre om det som har varit. Samtidigt bygger vi en stark Assemblin-kultur i en decentraliserad affärsmodell med tydlighet kring ansvarstagande och på vilken nivå olika beslut fattas. Vi vill vara det bästa lokala företaget med det stora företagets support.
Chefredaktören har också mött Jonas Tannerstad som slapp äta upp sin hatt – minskade energianvändningen drastiskt
Hur är stämningen på Assemblin i dag?
– Väldigt bra. Det finns en stolthet i bolaget och vi vill lokalt vara bästa installatör i varje enskilt teknikområde. Det gäller att inte uppslukas av snacket om att bara vara multidisciplinär.
De flesta kunder vill ha den bästa elektrikern, bästa rörmokaren och så vidare.
Hur är det att jobba med ett riskkapitalbolag som ägare? Är det risk för kortsiktiga beslut?
– Det är en tydlig ägare med korta beslutsvägar som dessutom kan mycket om service och installation. Jag är anställd för att bygga ett Assemblin som är starkt på lång sikt. Ska man skapa ett långsiktigt bra bolag går det inte att bygga något luftslott, det finns ingen motsättning mellan kort och lång sikt.
Mer från arkivet om Imtech-kraschen: “Ställa in betalningarna är bästa alternativet”
Mats Johansson
Ålder: 52.
Familj: Fru och tre barn, 17, 19 och 22 år.
Bor: Lägenhet i centrala Stockholm.
Utbildning: Civilingenjör Väg och Vatten från KTH.
Karriär i korthet: 24 år på Skanska i olika chefspositioner, 10 år i Sverige,
4 i Polen och 10 i USA.
Aktuell: Assemblins koncernchef sedan 18 månader.
Vad är det första du gör på morgonen?
— Tittar i telefonen, det är bara att erkänna.
Ditt senaste hemmafix?
— En köksrenovering på lantstället i skånska Kivik.
Vad ligger på nattduksbordet?
—Ska precis börja läsa om Per Anders Fogelströms böcker om Stockholm.
Dold talang?
— Jag är rätt duktig på att göra köttbullar.
Hur sportar du helst?
— Cyklar mycket, både mountainbike och vanligt. Annars golf, plus att vi gillar aktiva semestrar med bland annat vandring.
Hur viktigt är det med tillväxt?
– Lönsamhet är viktigast för oss men vi vill växa med marknaden och det ska ske både organiskt och genom förvärv. Vi har köpt 17 bolag sedan Triton tog över som ägare, men det sker ofta lokalt, företag som vi samarbetat med och känner väl. Det finns fortfarande stort utrymme för konsolidering i marknaden.
De här 14 elinstallatörerna är superföretag
Vad utmärker ditt ledarskap?
– Under mina 24 år på Skanska var jag i många olika delar av byggbranschen både som beställare och byggentreprenör, men jag är ny som installatör och går in med lyhördhet och nyfikenhet. Sedan försöker jag själv personifiera att vara både utförare och säljare, en balans jag också pratar mycket med cheferna i bolaget om. Jag är nog också rätt bra på att få med mig folk, jag är en värderingsstyrd person som lämnar frihet under ansvar, samtidigt som jag vågar ställa krav och peka ut vart vi ska.
Mer om företag: ”Indierna ställer mycket fler frågor och tycks ha lite svårt för att lita på svaren”
Vad är du mest stolt över i din karriär?
– Jag har varit bra på att flera gånger sätta mig själv utanför min komfortzon och hitta hem i en ny miljö och lyckats skapa bra resultat tillsammans med de människor jag har runt omkring.
Har du gjort något misstag du kan berätta om?
– Javisst, det är ju av misstagen man lär sig och det är viktigt att ha en kultur där man får göra fel. En gång mängdade jag fel i ett projekt när jag skulle beställa material och en fullastad långtradare stod utanför arbetsplatsen när jag väntade på en flakbil. På senare år har jag också lärt mig att beslut handlar mycket om magkänsla också. Intuition och erfarenhet är jätteviktigt.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen