”Plejd bryggar gapet mellan KNX och Clas Ohlson-prylar”
Plejd startade en ny trend med enkla smarta hem-lösningar. Men är allt bara guld och gröna skogar? Affärsutvecklaren Hans Nyblom och Elinstallatörens expertkommentator Henric Hagberg analyserar.
På Installatörsföretagens kontor i Stockholm sitter Hans Nyblom, som är affärsutvecklare. Så här förklarar han uppstickaren Plejds framgångar.
– Plejd bryggar gapet mellan KNX och ”Clas Ohlson-prylar”. Det låter kanske lite floskligt, men elektrikern får en proffslösning som skapar kundnytta, säger han.
Missa inte: Läs hela storyn bakom framgångssagan Plejd här
Han beskriver KNX som alltför dyrt och komplext för de flesta elektriker och kunder. Samtidigt finns det en uppsjö enkla prylar som är både billiga och trådlösa – men som saknar säkerhet. Plejd är också trådlöst men stabilt tack vare meshnätverket. Tekniken är lätt att installera utan att elektrikern behöver gå kurs. Prisnivån är inte mycket högre än för en vanlig dimmer samtidigt som kunderna kan få finesser som tidsstyrning och olika scenarier. Att produkterna snabbt kom in hos elgrossisterna och fick E-nummer var också en viktig faktor som fick branschen att uppfatta prylarna som ”riktiga produkter”.
Mer i ämnet: Vad är så magiskt med Plejd?
– Det är helt fabrikatsbundet så produkterna kan inte spela ihop med andra produkter på proffsmarknaden.
Hans Nyblom
Men en sak tycker han talar emot Plejd.
– Det är helt fabrikatsbundet så produkterna kan inte spela ihop med andra produkter på proffsmarknaden, säger han.
Läs mer om riskerna med ”elteknikbranschens älskling”: Levererar de i tid …?
Elektrikern Henric Hagberg är yrkeslärare och Elinstallatörens expertkommentator. Han tycker att valet mellan Plejd eller kanske Vadsbo påminner om andra val. Som Mac eller PC, Saab eller Volvo.
– Elektriker som diskuterar dosdimrar kan låta som fotbollssupportrar som håller på olika lag. Men det finns ungefär samma funktioner från fler leverantörer, och det är främst en fråga om tycke och smak, säger han.
Läs mer: 4 x 1,5 = 6 …eller? Hagberg reder ut
Förutom Vadsbos dosdimrar brukar Schneiders Wiser och Malmbergs Maid (som rimmar på P…d) pekas ut som direkta konkurrenter till Plejd. Därutöver finns en uppsjö andra tekniker att välja på för att göra hem smartare. Från enkla plug-inlösningar för gör-det-självare till avancerade KNX-system.
När Henric Hagberg själv blev sugen på att styra belysningen därhemma köpte han först en Plejdpuck. Men den fick inte plats i dosan bakom strömbrytaren på grund av FK:n. Då prövade han Vadsbos Bluetooth-dosdimrar och fastnade för det fabrikatet. Numera har han installerat åtta enheter som bland annat gör att han kan ligga i sängen och släcka lamporna i hela huset i appen. Han är jättenöjd både med tekniken och med hjälpen han har fått från företagets support.
Så mycket drar Plejd in på Schneiders kärleksaffär
– De har lyckats väldigt bra med sin marknadsföring.
Henric Hagberg
Att det är så mycket ståhej kring just Plejd får Henric Hagberg att nästan låta en smula frustrerad.
– De har lyckats väldigt bra med sin marknadsföring. Ordet ’Plejd’ har blivit ett begrepp när folk pratar om smarta Bluetoothdimrar i puckformat, och nu vill många efterföljare rida på Plejdvågen, säger han.
Elektrikern Nils Dahl har installerat tusentals Plejdprodukter
Samtidigt håller han med om att företaget sticker ut när det gäller användarvänlighet och prislapp. Och oavsett vilket fabrikat man föredrar tycker han att produkterna har öppnat en ny intressant marknad för elinstallationsbranschen. Många kunder vill inte betala för ett avancerat smartahem-system. Men när kunden vill ha en vanlig dimmer kan elektrikern föreslå en smart dimmer till en förhållandevis billig penning.
– Det ger nya möjligheter för merförsäljning. Att lära eleverna att sälja in till kund ingår inte i läroplanen eller skolböckerna, men det är allt viktigare, säger han.
Elinstallatörens chefredaktör om Plejd: Elektrikerna bryr sig visst om design
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen