Den (o)farliga ”hushållselen”
Varför säger sjukvården fel om el hela tiden? Och står doktor Mikael Sandström fast vid det han sade i TV4 julen 2013? I en serie artiklar granskar vi hur personer, som har drabbats av strömgenomgång från det vården kallar hushållsel, blir bemötta. Här möter vi elektrikern Felix Andersson.
På en stege uppe vid taket i en nedsläckt fabrikshall står Felix Andersson och byter don till lysrörsarmaturer. Den första armaturen var spänningslös, det mätte han. Vid nästa armatur gör han ett överslag i huvudet. Om det inte var spänning på den första och det är svart i hallen, då är det väl spänningslöst?
Felix håller armaturen i ena handen och med den andra klickar han ur snabbkontakten. När kontakten glider ner på fingret är olyckan ett faktum. Strömmen går in i handen, genom överkroppen och ut genom den andra handen till armaturen.
– Det sticker till. Jag tappar armaturen och blir lite chockad. Jag står ju på en stege så jag blir lite rädd. Men jag trillar inte, utan går ner själv.
Så svarar Sahlgrenska om elolyckor: ”Inte bra om elektriker känner sig förminskade”
20-åringen från Kungsbacka var vid olyckstillfället den 5 oktober 2017 bara några månader gammal på jobbet som lärling på Alf Ericson i Göteborg Elektriska AB. Företaget hade kort innan olyckan haft elsäkerhetsutbildning och efter samråd med kollegan skjutsade denne Felix till Sahlgrenskas akutmottagning i Mölndal. Läkaren han träffade sade till Felix att strömmen hade ”vänt i armbågen”. Sjuksköterskorna sade något i stil med. ”Jaha, är det bara hushållsel, då är det ingen fara”.
Läs mer: Julia, 10, drabbades av strömgenomgång – nekades ambulans
– Det sticker till. Jag tappar armaturen och blir lite chockad. Jag står ju på en stege så jag blir lite rädd. Men jag trillar inte, utan går ner själv.
Felix Andersson
– Jag fick intrycket att min olycka inte togs på allvar. De gjordes några tester och de tog EKG men bara någon minut. Sedan fick jag åka hem, säger Felix Andersson.
När Lars Lindblom, vd på Alf Ericson i Göteborg Elektriska, hörde om olyckan och att Felix redan var tillbaka på jobbet blev han förvånad och lite förbannad.
Läs mer: Överläkaren anser att det inte finns några banala elolyckor
– Jag förstod inte hur han redan kunde vara tillbaka, då hade han ju blivit hemskickad mer eller mindre direkt, säger Lars Lindblom.
När Lars inte får tag i akuten per telefon skickar han i något upprört tillstånd ett mejl. Om svaret han får kan du läsa här.
I väntrummet på akutmottagningen på Sahlgrenska i Mölndal har det blivit tjockt med folk efter att 9–5-arbetsdagen är slut. På uppmaning av chefen, Lars, har Felix åkt dit igen.
– Det var inte kul direkt. Jag var ju lättad att jag hade fått åka hem. Men hjärtat är allvarliga saker och jag ville få det ordentligt undersökt.
Vårdpersonalen undrar vad han gör där? Han har ju blivit hemskickad. Och ”olyckan var ju bara med hushållsel”.
Står TV4-läkaren fast vid sitt uttalande från 2013?
– Jag förstod inte hur han redan kunde vara tillbaka, då hade han ju blivit hemskickad mer eller mindre direkt.
Lars Lindblom
Stärkt av argumentationen från Lars säger Felix att hushållselens frekvens ligger nära hjärtats rytm* och att rubbningar inte behöver märkas direkt. Han insisterar på ett långtids-EKG. Framåt kvällen skaffar personalen motvilligt fram en säng och lägger in Felix för övervaknings-EKG. Efter 12 timmar kan en läkare konstatera att allt är okej, inga rubbningar i hjärtats rytm har kunnat upptäckas.
Kort innan sommaren 2018 är olyckan framme igen. En annan ung kille på företaget drabbas av strömgenomgång med lågspänning och bemötandet på akuten är detsamma.
– Han blir hemskickad i stort sett direkt. Jag pratar med vården och de säger att ingen strömgenomgång har skett, att strömmen bara gått genom handen. Varför kan de inte lyssna på vad mina killar säger i stället för att själva konstatera hur olyckorna gått till? Frågar sig Lars Lindblom.
Lars var en av många läsare som hörde av sig till Elinstallatören för att berätta om de här två fallen efter att vi rapporterat om tioåriga Julia, som fick hjärtrubbningar efter en strömgenomgångsolycka i somras.
* Uppdatering hämtad från Internetmedicin: Växelströmmens frekvens på 50 Hertz (Hz) i s k hushållsel (220 V) ligger nära hjärtats egna retledningssystem och kan därmed framkalla ventrikelflimmer
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen