Logga in

Mojje kämpar för att bli elektriker

Publicerad
13 mar 2018, 10:15

För att nå den goda arbetsmarknaden måste eleverna på el- och energiprogrammen ta sig igenom nålsögat med arbetsplatsförlagt lärande. Mojtaba Moasavi tänker kämpa för att bli elektriker.

Mojtaba Moasavi, kallad Mojje, går i ettan på Praktiska gymnasiet i Nacka. För två år sedan kom han till Sverige som ensamkommande flyktingbarn. Han är född och uppvuxen i Iran, men familjen har ursprung från Afghanistan. Mojje är en av de ”duktiga” eleverna, som klarar den teoretiska delen av utbildningen bra, enligt elläraren Macki Brunberg.

Första delen i artikelserien om praktik: Därför är arbetskraftsbristen så stor

”Jag har mejlat många elfirmor i hela Stockholm, men alla har hittills tackat nej.”

Mojtaba Moasavi, elev på el- och energiprogrammet.

Under höstterminen var Mojje ute på sin första APL, tre veckor praktik hos ett företag långt ute på Värmdölandet. Det fungerade bra så länge han kunde få bilskjuts från Fisksätra, där han bor, med en av företagets anställda.

Andra delen i artikelserien: Brist på praktik hindrar blivande elektriker

När det upplägget inte passade längre blev Mojje tvungen att hoppa av praktiken. Det gick inte att åka kollektivt mellan hemmet och arbetsplatsen och som 16-åring får han inte ta körkort.

”Företagen tycker att de är som ettårsmontörer direkt”

Mojje hoppas kunna komma ut på APL snart igen, eftersom det är en viktig del i hans utbildning. Han är nöjd med skolans hjälp att hitta lärlingsplats, men har ändå försökt en hel del själv.

– Jag har mejlat många elfirmor i hela Stockholm, men alla har hittills tackat nej. Ofta svarar de att ”din profil är toppen, men vi kan inte ta emot någon just nu”, säger Mojtaba Moasavi.

Han tror att alla nej främst beror på att företagen har för mycket att göra, och har förståelse för att det då är svårt att hinna ta hand om någon som inte kan någonting.

Mer om utbildning: De blir elektriker på tre terminer

– Jag gissar att de mest behöver färdiga elektriker, säger Mojtaba Moasavi.

Han är väldigt målinriktad och tänker kämpa och göra sitt bästa för att bli elektriker. Därefter vill han jobba några år och sedan plugga vidare på högskola. Intresset för elektronik har funnits där ända sedan han var liten, så el- och energiprogrammet var det självklara valet.

Den här firman har inga problem att rekrytera

– Jag har tre år på mig, så det borde ju funka någon gång. I mitt fall måste jag utbilda mig och därefter få fast jobb inom tre år, annars får jag inte stanna i Sverige.

Om han kan välja själv blir han helst kvar i Nacka, men understryker att det inte är han som bestämmer utan Migrationsverket och Nacka kommun. Några alternativa utbildningar har han inte funderat på ännu. Det är elektriker han vill bli.

Vad vill han säga till företagen som har makt över hans framtid?

– Vissa elever har säkert varit ute på praktik och inte skött sig, men det är inte alla som gör så. Att säga nej till alla blir orättvist mot de som sköter sig, säger Mojtaba Moasavi.