Fredrik får inte bli elektriker
27-årige Fredrik Strand i Helsingborg får inte gå en vuxenutbildning för att bli elektriker. Orsak: han har fullständiga gymnasiebetyg och ett jobb.
– Mina chanser att få omskola mig hade varit mycket större om jag hade varit arbetslös och inte klarat gymnasiet, säger han.
Drömmen om att bli elektriker hade inte hunnit vakna när Fredrik Strand gjorde sitt gymnasieval för drygt tio år sedan. Liksom många andra 16-åringar visste han inte riktigt vad han ville jobba med som vuxen. Men ekonomiprogrammet med företagsinriktning lät bra, så det fick det bli.
Del 3: Ministern vill att fler blir elektriker
Efter studenten 2009 jobbade han först som kundinformatör på Skånetrafiken i Malmö, medan han var fotbollstränare på fritiden.
De senaste sex åren har han arbetat på en högstadieskola i Helsingborg, där han nu är intendent och trivs mycket bra i sin roll. Men med tiden har en ny yrkesdröm vuxit fram. Fredrik Strand vill omskola sig till elektriker, och han är övertygad om att han passar för yrket.
Del 4: Yrkesläraren ser att chanslösa elever tar platsen från de motiverade
Del 5: Ida Kullander kom in direkt på elektrikerutbildningen
– Jag är perfektionist, gillar att fixa med små grejer och tycker det är kul att hitta lösningar, säger han.
– Jag är perfektionist, gillar att fixa med små grejer och tycker det är kul att hitta lösningar.
Att det råder stor brist på elektriker har han förstått genom kontakter och kompisar, som är elektriker. Den goda arbetsmarknaden gör att yrket känns extra lockande.
Läs mer: Mojje kämpar för att bli elektriker
Efter lite research på nätet hittade han det privata utbildningsföretaget Movant, som har ett program för installationselektriker i Lund. Han besökte skolan, träffade lärare och kände att han hade hittat rätt. Här vill han gå.
Ytterligare ett plus är att skolan har sex kursstarter per år. Nu i vår är Fredrik Strand föräldraledig till 80 procent, och han vill börja plugga i oktober. Då skulle han kunna söka tjänstledigt från sin nuvarande arbetsgivare i god tid.
Läs mer: Läraren sa till Pauline att hon inte skulle få någon praktikplats – för att hon var tjej
Men planerna grusades när han skickade in sin ansökan, som hemkommunen Helsingborg måste godkänna.
– De ringde upp och sa att ”bara så du vet, det här kommer vi inte att bevilja”, berättar Fredrik Strand.
– De ringde upp och sa att ”bara så du vet, det här kommer vi inte att bevilja”.
Han fick beskedet att medel saknas och att han inte tillhör målgruppen. Kommunen prioriterar personer utan fullständiga gymnasiebetyg.
Läs mer: De blir elektriker på tre terminer
Han fick även veta att Helsingborg har en egen elektrikerutbildning. Visst ska Fredrik Strand skicka in en ansökan till den också, men han hyser inga förhoppningar om att komma in.
– Jag tillhör fortfarande inte målgruppen, och det är inte ens bestämt om kursen ska starta. Om den gör det kanske jag får en plats om någon av de antagna inte klarar språkprovet, säger han.
– Jag tillhör fortfarande inte målgruppen, och det är inte ens bestämt om kursen ska starta. Om den gör det kanske jag får en plats om någon av de antagna inte klarar språkprovet.
Om kursen startar finns ytterligare ett problem. Sista ansökan är en månad före kursstart. Sedan kan det dröja någon eller några veckor innan antagningsbeskedet kommer. Det är alldeles för sent om man som Fredrik Strand behöver ansöka om ledighet för studier minst en månad i förväg. Framförhållningen blir ännu kortare om han skulle få en restplats för att någon missar språkprovet och hoppar av.
– Hela upplägget bygger på att man är arbetslös, konstaterar Fredrik Strand.
Vilka chanser återstår i dagsläget för honom? Det går att betala 140 000 kronor ur egen ficka för att plugga till installationselektriker hos Movant i Lund. Men för Fredrik Strand är det inget alternativ.
– De pengarna har jag inte. Det känns tråkigt och märkligt att det ska vara så svårt att utbilda sig till ett bristyrke som elektriker, säger han.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen