Bravidabossen: Skippa dåligt betalda jobb
Han leder landets största installationsföretag – som ska bli ännu större. Men hur då? Över en kaffe berättar Bravidas koncernchef Mattias Johansson.
En bra morgon har han sprungit den dryga milen till jobbet före klockan sju. Även efter det får han mycket gjort. Under Mattias Johanssons ledning har installationsjätten Bravida ökat både omsättning och vinst.
Läs mer: 6 tips vid prissättning och materialinköp
När du tillträdde för tre år sedan sa du att Bravida skulle bli bättre på prissättning. Har ni blivit det?
– Ja, det tycker jag. Många i branschen är mer fokuserade på volym än marginal. Men att växa är jättelätt – det är bara att sänka priset. Det borde vara coolare att ha bra lönsamhet.
Mer om affärer: Vd:n som försvarar saltade notor
Vad är vanligaste felet vid prissättning?
– Att man tror att man kan sätta priset lågt och hämta in det på ändrings- och tilläggsarbeten. Man måste prissätta rätt från början, klara att hantera risker och försöka undvika de dåligt betalda jobben.
– Det vanligaste felet vid prissättning är att man tror att man kan sätta priset lågt och hämta in det på ändrings- och tilläggsarbeten.
Så lite tjänade Gummifabrikens ”falska företagare”
Vilken är din metod för att höja Bravidas lönsamhet?
– Vi måste noggrant följa och mäta hur det går att växa med bibehållen, helst bättre, marginal. Vi ska hitta ”best practice” inom organisationen, förbättra produktivitet och bli bättre på inköp. Vi jobbar med förbättringsinitiativ och utbildar samtliga enheter i Bravida i detta.
Han tar över Caverion i Sverige när Klas Tocklin petas
Hur ser du på bolagets utveckling under dina tre år som koncernchef?
– Det har varit en fantastisk resa. Vi har ökat omsättningen från 12 till cirka 17 miljarder kronor och samtidigt förbättrat lönsamheten. Det har gått tack vare att vi har personal som är villig att förbättras med bolaget och ser Bravida som en attraktiv arbetsgivare. För samtidigt har vi klättrat i dessa mätningar, från 32:a till 9:e plats och är populärare än de stora byggbolagen.
Mattias Johansson – bra på att baka kanelbullar
Ålder: 45.
Familj: Frun Sara, barnen Nelly, 15, Nils, 13 och Stina 11.
Bor: Villa i Stockholmsförorten Bromma.
Utbildning: Civilingenjör Väg och vatten från Lunds universitet.
Karriär i korthet: Jobbat på Bravida sedan 1998, bland annat som kalkylator, projektledare, avdelningschef, regionchef och senare divisionschef Syd, divisionschef Norge och sedan tre år koncernchef.
Vad är det första du gör på morgonen?
– Först kollar jag mejlen i telefonen. En bra dag springer jag till jobbet efter det, en dryg mil. Och jag är alltid tidig på jobbet, före klockan sju.
Ditt senaste hemmafix?
– Jag har renoverat två hus tidigare men nu… det var nog att fixa en upphängningsanordning för en sandsäck.
Vad ligger på nattduksbordet?
– En bok där David Cameron förklarar resonemanget bakom Brexit. Men jag har inte börjat läsa den än.
Dold talang?
– Jag är riktigt bra på att baka kanelbullar.
Hur sportar du helst?
– Löpning, styrketräning eller mountainbike i naturen.
Vad har ni för fler utmaningar?
– Resursfrågan är en. Hur vi hanterar resurserna och hur vi lockar arbetskraft framöver. Arbetsmiljö är en annan jätteviktig fråga. Vi har traditionellt rapporterat händelser till byggentreprenören men vi har nu egna system för att mäta var olyckor sker, varför och agera på det. Alla ska komma hem hela och friska, då måste vi ha säkerheten i fokus.
”Bedrövligt att det kan skilja 200 kronor i timmen i offerterna”
– Vi har nu egna system för att mäta var olyckor sker, varför och agera på det. Alla ska komma hem hela och friska, då måste vi ha säkerheten i fokus.
Du har sagt att ni köper mer internationellt – betyder det att ni börjat runda de svenska grossisterna?
– Jag tycker att grossisterna har en viktig roll och vi jobbar med dem i partnerskap. När de gör nytta ska de ha betalt för det. Men när det är mer effektivt att vi köper direkt från leverantör gör vi det.
Du är koncernchef för det största installationsföretaget – är det toppen av din karriär eller vart siktar du?
– Jag har aldrig funderat så mycket på karriär. Jag har trivts i de roller jag haft, varit plikttrogen, velat göra ett bra jobb och inte tvekat inför nya utmaningar. År 2022 fyller Bravida 100 år, det hade varit kul att vara kvar då. Något nästa steg tänker jag inte på.
Är det ett dygnet-runt-jobb du har eller hinner du med något annat?
– Det är aldrig tråkigt att gå till jobbet och jag är där före klockan sju varje morgon. Jag tänker mycket jobb men har också tid med familjen och är exempelvis tränare för min dotters fotbollslag. För att få kraft tränar jag också själv, träffar människor som ger energi och är noga med att få en bra nattsömn.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen