“När folk förstår att det är DCL som gäller kommer efterfrågan snabbt bli stor”
Det blir inte bara mätbekymmer och ökade kostnader. Den nya standarden DCL, för inkoppling av taklampor, kan också ge fler uppdrag till installationsbranschen.
Enligt Kåre Persson, projektchef El hos Caverion Sverige, kommer den stora diskussionen om standarden SS-EN 61995 troligen att uppstå om ett år. Då har både installatörer och kunder insett att det är de nya DCL-donen som gäller. Många nya taklampor kommer att ha stickproppen som passar i uttagen.
– När folk förstår att det är DCL som gäller kommer efterfrågan snabbt att bli stor. Även i äldre hus kommer människor vilja byta installation. Det kan bli en ny marknad för oss, säger Kåre Persson.
”På nyinstallationssidan kommer omställningen gå mycket fort. För renovering finns det gamla ojordade kvar ett tag till, men även där kan det svänga snabbt”
Jakob Ros, vd Elko
Kåre Persson håller med om att övergången till det nya innebär svårigheter. I dagsläget är det knepigt att spänningsprova i de nya lamputtagen, eftersom det krävs smalare stift än nuvarande mätare har. Det kan också bli problem för privatpersoner som flyttar till moderna bostäder och har med sig äldre taklampor.
– Men förändringen bygger på regelverk, så det är bara att acceptera. Hos oss har vi fattat beslutet att ”nu gör vi det här”. I bostadsprojekt som blir klara efter 1 april sätter vi in DCL, säger Kåre Persson.
Han tror inte att den nya standarden innebär någon stor förbättring av elsäkerheten i Sverige, där vi redan har krav på jordade installationer. Men harmoniseringen med andra EU-länder kan få positiva effekter i form av större volymer, och därmed bättre priser på sikt. Det är bra, eftersom de nya prylarna i nuläget är dyrare.
Läs mer: Har du koll på nya lamplagen?
Tillverkare och grossister ligger i startgroparna, beredda på en snabbt ökande försäljning av DCL-don, berättar Jakob Ros, vd hos tillverkaren Elko.
– Försäljningen har kommit igång lite försiktigt. Men eftersom de nya produkterna hittills varit dyrare än de gamla finns det många som avvaktar med att köpa det nya, säger han.
Förvirringen kring reglerna har också lagt grus i maskineriet. De flesta frågorna från kunder handlar fortfarande om vad som gäller. Många frågar också efter adaptrar och stickproppar – för montering av äldre lampor i nya uttag.
– Vi svarar hela tiden utifrån den information vi har från Elsäkerhetsverket och Svensk Elstandard, säger Jakob Ros.
Läs mer: Spänningsprovare passar inte i de nya lamputtagen
Även om intresset för de nya donen hittills varit svalt, tror han att det kan vända raskt närmare 1 april.
– Då svänger vi över tillverkningen helt till DCL, och det tror jag att många andra aktörer också gör, säger Jakob Ros.
– På nyinstallationssidan kommer omställningen gå mycket fort. För renovering finns det gamla ojordade kvar ett tag till, men även där kan det svänga snabbt, tillägger han.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen