SVT om fulelen i ”Det sitter i väggarna”
SVT:s ”Det sitter i väggarna” får stark kritik: “Tittarna får intrycket att det är ok att sätta upp nya strömbrytare och kablar själv. Det är mycket allvarligt”, säger Örjan Borgström på EUU, Elbranschens utvecklings- och utbildningscenter.
SVT:s populära programserie ”Det sitter i väggarna” har lockat miljonpublik under hösten. Men det åttonde och sista avsnittet som sändes i julveckan fick Örjan Borgström att reagera. Han är utvecklingsansvarig på EUU, Elbranschens utvecklings- och utbildningscenter, och sitter i Installatörsföretagens särskilda projektgrupp för införande av de nya reglerna för utförande av elinstallationsarbete.
– Jag vet mycket väl vad man får göra och vad man inte får göra, och jag triggade direkt när jag såg programmet, berättar han.
I det aktuella inslaget moderniseras elektriciteten i ett gammalt ödetorp i Dalarna med hjälp av Erika Åberg, programledare och byggnadsantikvarie. Örjan Borgström pekar ut två exempel på elinstallationsarbete som han utan tvekan tycker är obehörigt: när programledaren skruvar upp en ny strömbrytare och när hon instruerar husägarna när de sätter upp ny installationskabel i taket.
”Det viktigaste är vad tittarna upplever. Och om man ska vara strikt så ska det dessutom vara ett anställningsförhållande mellan en elinstallatör och yrkesmannen som gör jobbet.”
Örjan Borgström, utvecklingsansvarig på EUU, Elbranschens utvecklings- och utbildningscenter.
– Tittarna får intrycket att det är ok att sätta upp nya strömbrytare och kablar själv. Det är mycket allvarligt, säger han.
Enligt programmets projektledare Jonas Gunnarsson fanns en behörig elektriker på plats bakom kameran. Elektrikern översåg hela installationsarbetet, gjorde inkopplingen av en ny lampa och en elcentral samt besiktigade allt innan strömmen slogs på.
I det timslånga programmet nämns också vid två tillfällen att en elektriker gör installationerna. Men han eller hon syns aldrig i rutan. Det som visas för tittarna är hur husets ägare installerar elinstallationskabel och monterar strömbrytare med programledarens hjälp. Att en elektriker har stått bakom kameran tycker inte Örjan Borgström hjälper.
– Det viktigaste är vad tittarna upplever. Och om man ska vara strikt så ska det dessutom vara ett anställningsförhållande mellan en elinstallatör och yrkesmannen som gör jobbet, säger han.
”Vi tar absolut kritiken på största allvar. Om det blir inslag om elinstallationer i kommande säsonger ska vi vara oerhört tydliga så att inget kan uppfattas fel, säger han.”
Jonas Gunnarsson, projektledare på SVT för ”Det sitter i väggarna”.
SVT:s Jonas Gunnarsson håller med om att informationen kring elsäkerhet är mycket viktigt, och att inslaget hade kunnat vara tydligare.
– Vi tar absolut kritiken på största allvar. Om det blir inslag om elinstallationer i kommande säsonger ska vi vara oerhört tydliga så att inget kan uppfattas fel, säger han.
Örjan Borgström berättar att Installatörsföretagen även tidigare har arbetat för att få bort otillåtna elinstallationer med hjälp av program som Fuskbyggarna och Arga snickaren.
– Anders Öfvergård i Arga snickaren är väldigt tydlig med vilka elinstallationer privatpersoner inte får göra själv. Det är jättebra, säger han.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen