Logga in

Tolv elektriker ska ha utsatts för asbest

Publicerad
23 feb 2017, 07:24

Fortum ska ha utsatt ett trettiotal personer som arbetade med byte av generatorer, varav tolv är elektriker, för det cancerframkallande ämnet asbest och polisanmäls därför av Elektrikerförbundet.

Svenska Elektrikerförbundet anmäler energiföretaget Fortum till polisen och Arbetsmiljöverket för att man vid flera tillfällen ska ha utsatt personer som arbetat med generatorer på Fortums kraftverk för asbest.

Fortum tecknade 2012 ett avtal med ryska Ruselprom för att byta ut generatorerna i Gammelänge och Parteboda kraftverk, i Jämtlands län. När man under 2013 började gå igenom handlingar, ritningar och leverans av de ryska generatorerna upptäckte man att de innehöll asbest. Då hade man redan börjat installera de nya generatorerna på Parteboda kraftverk. Därför valde Ruselprom att försöka, på plats, montera bort den packning man visste innehöll asbest. Detta ledde dock till att det spreds asbest i kraftverket och försöket till att lösa asbestproblemet fick avbrytas och ett saneringsarbete inleddes istället.

”Det är bara att konstatera att de kriterier vi hade inte infriades av Ruselprom. De lovade att det inte skulle finnas någon asbest i generatorerna.”

Per Oscar Hedman, presschef på Fortum

Generatorn skickades sedan tillbaka till Ryssland för reparation men när den kom tillbaka till Parteboda kraftverk innehöll den återigen asbest.

Per Oscar Hedman, presschef på Fortum säger att problemet var leverantören.

– ­Det är bara att konstatera att de kriterier vi hade inte infriades av Ruselprom. De lovade att det inte skulle finnas någon asbest i generatorerna.

I samband med upptäckten på Parteboda kraftverk började Fortum undersöka även Gammelänge kraftverk där generatorerna redan bytts ut och därför var i drift. Även här upptäcktes asbest och sanering inleddes. Men trots sanering fanns asbest kvar i januari 2014 och den spreds på grund av dålig hantering.

Fortum håller för närvarande på att byta ut två generatorer från Ruselprom i Linnvasselv kraftverk efter att det visat sig att även dessa utsatt arbetstagare för asbesthaltigt material.

Det visade sig också att Bilfinger, företaget som Fortum anlitat för att sköta underhållsarbetet på kraftverken, inte hade koll på om deras anställda hade utbildning i att arbeta med asbest.