“Företagen tycker att de är som ettårsmontörer direkt”
Utbildningen på tre terminer för vuxna som vill bli elektriker är tuff. Av 13 som började är det bara sex som går ut, men de är populära. “Vi har företag på kö som vill ha framförallt våra ETG-elever på APL”.
Det är inte de mest motiverade eleverna med bäst betyg och förutsättningar att klara utbildningen som bereds plats på en vuxenutbildning, som ETG-skolan på Tyresö Gymnasium. Det märks på avhoppen. Av 13 som började är det bara sex som tar examen nu till jul. Men de har å andra sidan alla fått jobb.
– Man tittar på de som står längst ifrån arbetsmarknaden. Det kan vara sökande med högre betyg som inte kommer in. Men vi märker ganska snabbt vilka som har förutsättningar att klara av utbildningen och vi har en reservlista. En del av dem som får en plats klarar inte av svenskan utan behöver komplettera och komma tillbaka. En del har brister i matte och andra har inte den motivation som krävs för att vara 7-16 på en arbetsplats och dessutom klara av litteraturen. De här är en teoretisk utbildning också.
Tomas Strandell som säger det är yrkeslärare på Tyresö gymnasium söder om Stockholm.
Tofani Arfan går ut från ETG-vux i Tyresö: ”Jag förväntas kunna jobba självständigt”
Nu till jul examinerar skolan Sveriges första vuxenutbildade elektriker enligt ETG-konceptet. ETG, eller Elteknikbranschens Gymnasieskolor har funnits sedan 2011 och är ett samarbete mellan arbetsgivarorganisationen EIO (som håller på att byta namn till IN) och fackförbundet Elektrikerna. Syftet är inte att gå med vinst utan att förse branschen med välutbildade elektriker. För eleverna är det stora dragplåstret att få ut sitt ECY-certifikatet direkt efter utbildningen och att det arbetsplatsförlagda lärandet, alltså lärlingstiden, ingår i skoltiden. Hittills har 50 skolor gått med och fler är på gång att göra det. Varför är ETG så populärt?
– Feedbacken vi får från företagen är att våra elever har kommit mycket längre med sin utbildning än en gymnasieelev som gått tre år och sedan kommer ut på lärlingsplats. Våra elever är 70 procent av studietiden ute på företagen. Företagen tycker att eleverna är som ett- eller tvåårsmontörer i kunskapsnivå direkt, säger Tomas Strandell.
Det finns ett sug efter vuxenelever från elteknikbranschen. De flesta har redan erfarenhet av arbetslivet och de är högt motiverade, eftersom det krävs mycket att byta karriär.
– Företagen skriker efter våra elever och framförallt ETG-eleverna. Vi har företag på kölistan som vill hjälpa till med deras utbildning. Vi kan inte leverera fler elever och det gäller faktiskt båda vuxenelever och gymnasiet, säger Tomas Strandell.
Nästa vuxenklass på Tyresö gymansium blir en ETG-klass med 16 elever. Intag sker från Nynäshamn, Haninge, Tyresö och Nacka.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen