Logga in

Därför skriver vi om sexanklagelser

Publicerad
21 dec 2017, 16:18

Vi skriver om elfel, ny teknik och de viktigaste branschfrågorna. Och om en julfest som spårar ur. Elinstallatörens chefredaktör förklarar varför händelsen blir en artikel.

Redaktionen stöter ofta på skepsis eller rena argumentationer om att Elinstallatören inte borde skriva om vissa ämnen. Att vi borde hålla oss till elinstallationer. Helst bra installationer så att inte branschen smutskastas.

Det är information, inte journalistik.

Vi är en tidning som gör journalistik som läsarna vill ha och som vi tycker är viktig.

Vi tar upp goda exempel, ny teknik och annorlunda lösningar för att inspireras av. Vi skriver om hjältar och fina prestationer att lära av.

Vi skriver också när det skaver. Om det som inte är så bra, dåliga installationer eller beteenden som skrämmer bort den arbetskraft företagen skriker efter.

Det är också därför vi låter Karina Sønderhegn berätta om vad som hände på en jobbrelaterad julfest och frågar andra om deras bild av händelserna.

”Vi får höra att den anklagade mannen är social, snäll och trevlig. Som en nallebjörn. Det var inte Karinas avsikt att hänga ut honom men hans annars sociala briljans kan inte heller vara ett skäl för henne att vara tyst.”

Fredrik Karlsson, chefredaktör Elinstallatören.

 

Jag har mött reaktionen att vi borde vara tysta för publiciteten kan skada alla inblandade. Karina Sønderhegn har fått rådet att vara tyst. Men är det någonting vi borde ha lärt oss av #metoo-rörelsen så är det att kvinnor måste sluta vara tysta och vi män måste sluta be dem vara tysta och vi måste dessutom sluta be andra män att vara tysta om vad de hört.

Vi är en tidning och tror att öppenhet och debatt är bra.

Som tidning tror vi också att det görs bäst under ledning av oss publicister.

När Karina Sønderhegn skrev om händelsen på Facebook identifierades mannen av flera personer vilket ledde till att han fick ta emot hat- och hotmejl.

Där har ni skälet till att vi inte publicerar detaljer som gör att han kan identifieras.

Vi får höra att den anklagade mannen är social, snäll och trevlig. Som en nallebjörn.

Det var inte Karinas avsikt att hänga ut honom men hans annars sociala briljans kan inte heller vara ett skäl för henne att vara tyst.

Hon väljer att träda fram och berätta sin historia under sitt riktiga namn.

Han har fått chansen att berätta sin. Nu framkommer hans version i texten förmedlad genom hans chef.

Hat -och hotmejlen är förfärliga inslag men ger ännu en botten till historien och är därmed ytterligare ett skäl för oss att skriva.

Mannen är inte dömd, polisanmälan är ännu inte ens gjord.

Vi är varken åklagare eller domstol.

Vi är en tidning och berättar historier ur så många aspekter och perspektiv som möjligt.

Det tror vi att branschen blir bättre av.