Logga in

Så fick de tillbaka sina stulna företagsbilar

Publicerad
3 apr 2017, 14:14

På kort tid har flera uppmärksammade stölder skett i installationsbranschen. Men det går att stöldskyddsmärka verktyg och bilar med ny teknik.

För en tid sen lämnade Tommy Nodoushani, vd på elteknikföretaget Elvisionen AB, in sin företagsbil för service på en bilverkstad i Stockholm. Allt var i sin ordning, när han la bilnyckeln i verkstadens postbox. Men klockan 03.30 kunde bilverkstadens kameraövervakning visa hur två tjuvar fiskade upp nyckeln ur postboxen för att sen köra Tommy Nodoushanis bil i en vansinnesfärd.

Ungefär samtidigt i Stockholm körde en av Hansson & Hansson Rör AB:s VVS-montörer iväg ut på ett jobb. När VVS-montören hoppade ur transportbilen med motorn på tomgång för att öppna en vägbom dök plötsligt en hotfull man upp från ingenstans. Mannen hoppade in i bilen och körde iväg.

Bägge bilarna kunde hittas inom några timmar tack vare de elektroniska körjournalernas GPS. Dessutom kunde tjuvarna gripas på bar gärning.

– Förr var det mest lyxbilar som utrustades med GPS-spårning. Men i dag är det allt vanligare att företagsbilar använder sig av GPS-tekniken, framför allt för att företagen har skaffat elektroniska körjournaler, säger Mathias Eliasson, vd på Abax, en norsk säkerhetskoncern med 380 anställda som etablerade sig i Sverige 2011. Omkring 80 procent av företagets 60 000 kunder i Sverige finns inom bygg-, el- och VVS-branschen.

Nyligen skrev VVS-Forum om Cederholms Rör i Degeberga som blivit av med blandare till ett värde av en halv miljon kronor. Hur kan VVS- och elteknikföretag skydda sig?

– Genom GPS-sändare som går att sätta på maskiner och utrustning. Man kan se på en karta var grejerna är någonstans. Det kan vara bilar, containrar, maskiner och material, säger Mathias Eliasson.

GPS-sändarna kommunicerar via GPS- och GSM-teknik och har en magnetkontakt. Sändarna är stora som ett cigarettpaket med ett inbyggt batteri som har en livslängd på upp till fem år. Men mini-sändare är på gång och de är inte större än en femkrona och blir enklare att sätta på verktyg, menar Mathias Eliasson.

Annars är det den digitala körjournalen, som också bygger på GPS- och GSM-tekniken, som är storsäljaren, inte minst bland företag inom bygg-, el- och VVS-branschen. Annars är det den digitala körjournalen, som också bygger på GPS- och GSM-tekniken, som är Abax storsäljare, inte minst bland företag inom bygg-, el- och VVS-branschen.

– Tekniken är densamma som i GPS-sändarna, men används i stället för att säkerställa att företag och personal uppfyller Skatteverkets krav på dokumentation av tjänstebilar, förklarar Mathias Eliasson.

Men GPS gör ju också att arbetsgivaren har full koll var de anställda befinner sig. Är inte det integritetskränkande?

– Arbetsgivaren ska inte övervaka de anställda, utan här handlar det om logistik och säkerhet. Man får inte använda det här systemet som en stämpelklocka, betonar Mathias Eliasson.

Monica Hallin, vd på den börsnoterade säkerhetskoncernen Vindico Group, ser ett nytt användningsområde för DNA-teknik kombinerat med kamera:

– Många företagare upplever en otrygghet i dag när det gäller inbrott och stölder, det kokar under ytan samtidigt som man är frustrerad över att det är så svårt att lagföra busar i dag. Jag tror att det är lite revansch-känsla bakom DNA-teknikens framgångar, om jag ändå märker mina grejer har jag en chans att få tillbaka dem, säger hon.

– Det är väl känt att DNA-tekniken kan brukas för att klara upp brott. Men det nya är att DNA-tekniken även kan användas för att förebygga brott och den trenden går spikrakt uppåt, säger hon och tillägger att Sverige ligger efter den övriga världen, som har använt sig och den av brottsförebyggande DNA-teknik i ett tiotal år.

– En kamera är inte bara en kamera i dag. Vi kombinerar kameror med DNA-teknik, exempelvis kan kameran filma en person som blir DNA-sprayad. Förr etsade man in märkningar, men det behövs inte längre med den osynliga, unika DNA-märkningen. Märk-DNA består av en limbaserad vätska med UV-fluorescens och mikropunkter som bara kan ses med UV-lampor, säger hon.

DNA-duschar är ett alltmer populärt på den expanderande marknaden för inbrottsskydd, enligt Monica Hallin. Vindicos DNA-teknik bygger på en unik DNA-kod som företaget har skapat.

– När larmet går så duschas inbrottstjuven med DNA. Vätskan innehåller en unik DNA-kod samt ett UV-spårämne som kopplar samman förövarna med brottet och brottsplatsen, förklarar hon och tillägger att vätskan är osynlig och ofarlig men UV-spårämne och DNA finns kvar på gärningsmännen i fibrer, hår och hud i upp till sex veckor.

Som Elinstallatören tidigare skrivit om har inbrotten minskat med 20 procent i tre stockholmsförorter sen polisen startade projektet MärkDNA förra året. Dessutom gick skadegörelsen ner markant.

– Hälerimarknaden får det besvärligt att sälja vidare DNA-märkt stöldgods, säger Monica Hallin och tillägger att företaget har installerat ett 40-tal DNA-duschar runtom i Sverige och hos de företagen har man varken haft inbrottsförsök eller rån. I Storbritannien, som arbetat länge med DNA-teknik, pratar man om ”DNA fear factor”, tjuvarna undviker företag som skyltar med att de använder DNA-duschar.

– Men i Danmark har vi erfarenhet av inbrott i företag med DNA-duschar och där polisen snabbt kunnat gripa och lagföra tjuvarna. DNA kopplar ihop de misstänkta både med händelsen och platsen.

Monica Hallin understryker att DNA-tekniken är ett komplement till kameror och larm.

Vilka är då nackdelarna?

– Man måste vara medveten om kontaminerings- och förväxlingsrisker med DNA. Eftersom vi jobbar med unika DNA-koder så finns det ingen sådan risk.

Vilket är näst steg för DNA-tekniken?

­ – Det pågår en ständig utveckling, men det som just nu är nytt är lagrande DNA, där man alltså kan lagra information i DNA-tekniken.