Logga in

Säga upp lärling – vad gäller?

Publicerad
22 apr 2025, 05:00
| Uppdaterad
17 apr 2025

”En lärling får man väl inte säga upp” menar en del i branschen. Men stämmer det? Så här säger experten som sitter i Elbranschens lokala yrkesnämnd.

Det är tuffa tider i installationsbranschen och många företag tvingas minska sin personalstyrka. En del av personalen kan vara lärlingar som gör sista delen i sin utbildning, vanligtvis under cirka ett år. Hur påverkas de vid ett varsel?

Vi skickade frågan till Mats Fredriksson, företagsrådgivare hos Installatörsföretagen och representant i Elbranschens lokala yrkesnämnd (ELY) i Örebro och Värmland.

”Det går att tillgodoräkna sig viss del av arbetstiden även om en del av lärlingsperioden är på ett företag utan kollektivavtal…”

Mats Fredriksson, Installatörsföretagen

Läs också:
Så lyckas du som lärling

Läs också:
APL-krisen: ”Det är svårt att elektrifiera utan elektriker”

Han berättar att det i lagen om anställningsskydd, las, och i Installationsavtalet finns regler kring hur arbetstagare turordnas vid arbetsbrist.

– Lärlingar omfattas av samma arbetsrättsliga regler som alla arbetstagare på svensk arbetsmarknad. Det innebär att lärlingar, precis som alla andra, kan skiljas från anställningen genom uppsägning på grund av arbetsbrist, av personliga skäl eller genom avsked, säger han.

I Installationsavtalet är det kapitel 3 § 2 som reglerar turordning vid uppsägning på grund av arbetsbrist. I kombination med bilaga 1, Yrkesutbildningsavtal ‒ installationsområdet, kapitel 2, regleras lärlingsanställningars upphörande vid arbetsbrist. 

Det är lätt att tro att las alltid innebär ”sist in först ut” när ett företag minskar personalstyrkan. Då borde lärlingar ligga risigt till, eftersom de ofta är senast anställda i företaget. Men hur är det med det?

– Det är ju inte säkert att en lärling är den sist anställde, och företaget får alltid se till kvaliteten i arbetet, säger Mats Fredriksson.

Om det uppstår osäkerhet kring ett varsel på grund av arbetsbrist kan arbetsgivaren kontakta Installatörsföretagen för rådgivning, och lärlingen kan ta kontakt med Elektrikerförbundet.

– När hela arbetsmarknaden blir tuffare blir det förstås svårare även att hitta och behålla lärlingsanställningar, säger Mats Fredriksson.

Om en lärlingsanställning upphör och utbildningen avbryts ska utbildningsavtalet avslutas i den digitala utbildningsplattformen Kub (Kvalitetssäkrad utbildning). Det görs av arbetsgivaren när anställningen upphört. Hittar lärlingen en ny anställning ska den nya arbetsgivaren registrera utbildningsavtal i Kub och utbildningen fortsätter där den slutade.

Det är bra att söka lärlingsanställning hos företag som är anslutna till Installationsavtalet, menar Mats Fredriksson. Då kan lärlingen tillgodoräkna sig arbetet som utbildning, och få ECY-certifikat (från Elbranschens centrala yrkesnämnd).

Läs också:
APL-krisen: ”Hela branschen måste göra mer för att få fram platser”

– Det går att tillgodoräkna sig viss del av arbetstiden även om en del av lärlingsperioden är på ett företag utan kollektivavtal. Då krävs ett arbetsgivarintyg som skickas in till ELY. När du ansöker om ECY-certifikatet måste du dock jobba på ett företag med kollektivavtal, säger han.