Nytt test av växelriktare och optimerare – störningar utreds
Solceller, belysning och laddsystem för fordon är de produkter som oftast ger EMC-störningar på radiokommunikation. Och problemen riskerar att öka. Det visar en ny undersökning från Elsäkerhetsverket.
I och med den gröna omställningen installeras fler produkter som kan avge elektromagnetiska störningar. För att möta utvecklingen har Elsäkerhetsverket, på uppdrag av regeringen, kartlagt problemen med bristande elektromagnetisk kompatibilitet (EMC).
”En sak man får vara uppmärksam på är att alla produkter inte är anpassade till att sitta i hem, utan är främst för industrier eller kontor som tål mer störningar.”
martin gustafsson, elsäkerhetsverket
Mer om optimerare:
Solaredge: Säljstopp och sen då?
Läs också:
Fem råd om solceller och störningar

– Fler och fler av den sortens produkter installeras hos privatpersoner. Lagstiftningen gör det samtidigt svårt att reglera installationerna. Därför är det viktigt att öka kunskapen och få bort störande produkter från marknaden, säger Martin Gustafsson, inspektör marknadskontroll hos Elsäkerhetsverket som har arbetat med undersökningar av växelriktare och optimerare.
Elsäkerhetsverkets nya undersökning visar att solceller är den mest problematiska produktgruppen när det gäller bristande EMC. Därefter kommer belysningssystem, laddstationer för elfordon och ventilationssystem. Switchad kraftelektronik, med ett brett frekvensspektrum, nämns som en betydande källa till tänkbara framtida problem med bristande EMC.
Som en del i undersökningen av solceller har Elsäkerhetsverket köpt in och testat fyra komponenter – tre olika växelriktare och en typ av optimerare. Till skillnad från tidigare undersökningar har komponenterna kopplats in i vanliga användarsituationer, som villatak. Myndighetens samarbete i EU-projektet JAHARP2022 bidrar med erfarenheter från Cypern, Finland, Tjeckien, Litauen och Nederländerna.
– Vi har sett en trend mot att nya produkter blir bättre än äldre, och vi hoppas förstås att det fortsätter så, säger Martin Gustafsson.
– En sak man får vara uppmärksam på är att alla produkter inte är anpassade till att sitta i hem, utan är främst för industrier eller kontor som tål mer störningar, tillägger han.
Ytterligare underlag till undersökningen har Elsäkerhetsverket fått från intervjuer med bland annat forskare och industrirepresentanter. Resultatet visar på ett behov av fortsatt forskning – exempelvis om bakgrundsmiljöer, säkerhetszoner, väderpåverkan, solcellssystemens arkitekturer och breddning av frekvensområden.
Läs också:
Elkvalitet: ”Fick tips om att testa jordfelsbrytare typ F”
Mer bakgrund:
Därför stör solcellerna
En delrapport finns nu på Elsäkerhetsverkets hemsida. Slutrapporteringen görs till Regeringskansliet, Klimat- och näringslivsdepartementet, den 15 september 2025.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen