Logga in

Malmbergs nya ordförande: ”Ser en trend att konkurrenterna tar efter oss”

Publicerad
30 apr 2025, 05:00
| Uppdaterad
29 apr 2025

Efter sju år lämnar delägaren Johan Folke vd-stolen på Malmbergs för att ta över som ordförande. Ett odramatiskt skifte enligt honom själv som ser att företagets strategi funkar bra även i lågkonjunktur.

Läs också:
Malmbergs Elektriskas Jan Folke är död

Läs också:
”Bättre att de köper våra produkter än billigare grejer med sämre kvalitet”

Vid årsstämman den 24 april tackade styrelseordförande för Malmbergs Elektriska, Björn Ogard, för sig och som efterträdare valdes vd Johan Folke. Ett naturligt steg menar han och lämnar över stafettpinnen som vd till försäljningschefen Stefan Andersson.

Johan Folke, ordförande Malmbergs Elektriska AB

– Det faller sig naturligt och är inte en jätte-överraskning, Björn blir 80 år och har flaggat för att han vill kliva av. Så även om jag inte tröttnat på att vara vd  blir det nästa steg att ta över som styrelseordförande, säger Johan Folke till Elinstallatören. 

Men även om det blir skifte i toppen kommer det inte förändra vare sig strategi eller inriktning på Malmbergs.

– Initialt kommer vi tuta på som vanligt. Det är ett stabilt företag och vi har en affärsidé och ett koncept som är unikt. Sen gäller det att få fler människor att förstå och uppskatta vårt koncept. Så det blir spännande att få jobba med den här biten.

Övergången innebär att Johan Folke rent operativ släpper tömmarna, men det innebär inte att han kommer sluta jobba aktivt i företaget. Exakt hur och med vad är dock inget som är bestämt i dagsläget.

– Det kan vara så att vissa områden, och det är inte definierat i dagsläget, kan det vara så att jag jobbar med. Områden där vi bestämmer att här kan det behövas en extra insats. Vi har exempelvis verksamhet i andra länder, så det kan vara att man operativt jobbar med den delen. Enkelt sagt, det finns ju möjligheter att vara med och påverka utan att vara vd. Jag har inte för avsikt att bli pensionär, utan ser mig som en arbetande styrelseordförande, säger han.

Johan Folke tog över som vd efter sin far Jan. När han nu lämnade över vd-posten säger han att den interna lösningen med Stefan Andersson var den man tittade på. Att lillebror Anders Folke skulle ta över var aldrig aktuellt.

Det innebär att ersättaren har ett intressant cv man inte ser så ofta på vd-plats i företag med en omsättning på en halv miljard. Första klivet in i Malmbergs tog han vid millennieskiftet och då som lagermedarbetare. Därefter har han gått hela vägen, via butikssäljare, butikschef, etableringschef, försäljningschef – och nu då vd. 

Och just detta var något som ägarfamiljen Folke värderade högt.

– Vi vägde både internt och externt hur man skulle rekrytera. Vi tittade på för- och nackdelar, sedan vad vi hade för intern lösning och vilka lämpliga kandidater som fanns. Då föll det naturligt på Stefan som har lång erfarenhet av bolaget. Och nej, det är inte den typiska vd-profilen. Det är inte högskola och civilekonom som kliver in – men det vi tycker är viktigt är att han har erfarenheten och känner till de olika delarna i företaget. Det gör att han kommer snabbare på bollen och kan fortsätta utveckla bolaget.

Malmbergs årsredovisning visade hur tuffa tider det är och förlustsiffrorna är bara att tugga i sig. Lågkonjunkturen och nedgången inom byggsektorn ligger som en våt filt, men hur ser nya styrelseordföranden på framtiden?

– Vår strategi och affärsidé har historiskt stått sig mycket starkare i lågkonjunktur eftersom vi är ett lågprisföretag i branschen. Det ter sig naturligt att pris är viktigare då. Där ser vi att vi står kvar starkt, men sen har vi givetvis påverkats av den här konjunkturen också. Vi hade hoppats på att se signaler på en vändning under andra kvartalet, det ser vi inte riktigt utan det geopolitiska läget har påverkat folks framtidstro. Däremot tror och hoppas vi på en vändning höst/vinter 2025 för en starkare marknad 2026. 

Och vad är det som du ser som det mest utmanande för Malmbergs?

– Vi ser problem med handelshinder när marknader öppnar och stänger sig. Vi handlar ju mycket av våra produkter utomlands. Vi ser även med viss oro på konkurrens från produkter som igen är testade och godkända. 

– Sen ser vi en trend att våra konkurrenter tar efter oss och gör egna produkter. Det här är en risk, men även en möjlighet för oss. Förr var det så att egna varumärken inte var ”fint” att jobba med – utan det skulle bara vara de stora kända. Men när nu flera gör egna varumärken blir det mer accepterat – så då blir det enklare för oss att förklara vad vi jobbar med, säger Johan Folke