Lärdomar efter stämda elfirman: ”Ansvarsförhållandet är betydligt tydligare”
Bör firmor vara oroliga för att hamna i kontroverser om det skulle hända något i den befintliga anläggningen i samband med en renovering? Som i fallet med den stämda firman 2018? Elsäkerhetsexperten Fredrik Byström Sjödin berättar om slutsatserna av det fallet och ny lagstiftning.
Elinstallatören har tidigare rapporterat om elfirman som stämdes av Länsförsäkringar vid Uppsala tingsrätt. Bakgrunden är denna: En fredag februari 2016 hade ett par anlitat elfirman för att åtgärda allvarliga brister i elinstallationerna, bland annat i köket på nedervåningen. En elektriker från firman kom för att koppla ur hela anläggningen, fixa felen på nedervåningen och dra en ny matningskabel från centralen till en nyinstallerad kopplingsdosa på övervåningen.
Läs också:
Hör historien om stämda elfirman i Elinstallapodden
Läs också:
Så gick det för stämda elfirman
Innan elektrikern gick hem för helgen driftsatte han både nedervåningen och övervåningen. Två dagar senare startade en brand i en dosa på övervåningen när paret var ute på restaurang. Dosan hade inte elektrikern jobbat i. 2018 stämde Länsförsäkringar elfirman, eftersoms de menade att elektrikern gjorde fel när han driftsatte övervåningen utan att kontrollera att den uppfyllde god elsäkerhetsteknisk praxis.
I mars 2021 avskrevs målet efter en förlikning och bägge parterna fick stå för sina egna rättegångskostnader. Under målet anlitades Installatörsföretagens elsäkerhetsexpert Fredrik Byström Sjödin som sakkunnigt vittne för elfirman. Vilket ansvar privatpersoner och elinstallationsföretag har är betydligt tydligare idag, menar han.
– När fallet var nytt fick jag in frågor om ansvar. Nu är ansvarsförhållandet betydligt tydligare och jag får inte in frågor om det längre, säger Fredrik Byström Sjödin.
Enligt Fredrik Byström Sjödin var ansvarsfördelningen otydlig innan den 1 juli 2017, men då trädde ny lagstiftning i kraft. Innan dess hade inte elinstallationsföretaget något formellt ansvar.
– Det enda som fanns före 1 juli 2017 var att elinstallatören skulle se till att installationen kontrollerades. Efter att den nya lagen från 1 juli 2017 togs i kraft har frågorna kring ansvar lugnat ner sig jättemycket.
Idag är det elinstallationsföretaget som är ansvarigt för att man utför en korrekt elinstallation. Om man gör jobb på någons anläggning ska man finnas registrerad hos Elsäkerhetsverket för den typen av arbete. När elinstallationen överlämnas till anläggningsinnehavarna måste företaget kontrollera att installationen utförts enligt god elsäkerhetspraxis.
– Om man ska vara riktigt petig så är det innehavaren av den blivande elanläggningen som ska se till att elinstallationsföretaget har utfört arbetet enligt föreskrifterna. Elinstallationsföretaget ska göra det motsvarande bra. Men innehavaren ska inte ta emot en elanläggning som inte uppfyller kraven och se till att den är kontrollerad. I praktiken innebär det att elinstallationsföretaget ska se till att det inte finns någon kvarstående brister. Det är inte rimligt att en innehavare ska ha den kompetensen.
Läs också:
Är det farligt att blanda gammalt och nytt elmaterial i villor?
För att undvika liknande kontroverser som den stämda elfirman råkade ut för är det viktigaste att alltid ha en skriftlig beställning, där kunden och firman är överens om vad som ska utföras.
– Ju tydligare man är, desto mindre risk är det att man hamnar i sådana kontroverser. Samt att det blir tydligt att man inte tar något ansvar för den befintliga elanläggningen, vilken är under kundens ansvar. Hade den stämda elfirman i Uppsala varit ännu tydligare med det så hade det inte blivit något case.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen