Jorda solcellerna? ”Mer och mer växelriktare utan galvanisk åtskiljning”
Ska solcellsinstallationer funktionsjordas? Åsikterna om det har hittills gått isär. Därför startar Cecilia Axelsson, expert hos Installatörsföretagen, en arbetsgrupp som ska gå till botten med frågan.
Debatten om jordning av solcellsinstallationer har pågått i några år. En som varit tveksam till behovet av funktionsjordning är Cecilia Axelsson, expert hos Installatörsföretagen och ansvarig för satsningen Säker Sol.
– Jag menar att det fortfarande är tillverkarens anvisningar som gäller. Men teknikutvecklingen går snabbt och det finns frågetecken som behöver rätas ut, bland annat det om jordningen, säger hon.
”Om det är något som saknas, och det ska finnas en ledare, borde det stå någonstans. Det kan bero på brister i anvisningarna…”
Cecilia Axelsson, Installatörsföretagen
Läs också:
Jorda solcellerna? ”Jag står på mig – man ska jorda!”
Läs också:
Funktionsjordning, skyddsjordning: ”Viktigt att fråga sig vad som är syftet”
För att gå till botten med frågan startade hon i slutet av mars en arbetsgrupp med experter, som bland annat ska reda ut behovet av jordning. Experterna har kunskaper om solcellsinstallationer, standardisering, med mera.
– Det förekommer många spekulationer om jordning, så vi måste ta reda på ordentligt hur det faktiskt ska vara. Det är bra att göra genom samverkan i en grupp, så att flera perspektiv kommer med, säger Cecilia Axelsson.
Det står inget om jordning i branschreglerna Säker Sol som lanserades tidigare i år. Däremot kommer det att finnas med i den uppdaterade Solcellshandboken som ska vara klar till mässan Elfack i maj.
I en tidigare artikel i Elinstallatören säger du att ”…i växelriktaren har vi exempelvis en galvanisk åtskiljning mellan AC och DC eller andra säkerhetsfunktioner som förhindrar att det kan bli en sluten krets.”
En läsare som hört av sig undrar om det fortfarande stämmer. Det finns ingen galvanisk åtskiljning i en ”vanlig” växelriktare, menar han. Hur tänker du kring det?
– Teknikutvecklingen går mer och mer mot växelriktare utan galvanisk åtskiljning. Jag är inte tillverkare och kan inte gå in på detaljer om olika växelriktare. Det jag kan säga är att de inte är godkända som mätinstrument, även om det går att se vissa värden på dem, säger Cecilia Axelsson.
Läsaren har också frågor om isolationsövervakningen, som ska bryta spänningen vid allvarliga fel. I den tidigare artikeln sa du att ”Om det är skador på DC-kablaget, som att kablar kläms eller skavs mot hårda kanter, då kan stativ, fästen eller plåttak spänningssättas. Men om spänningstappet blir tillräckligt stort kommer isolationsövervakningen i exempelvis växelriktaren känna av det.” Är det så?
– Det här är också något vi ska titta närmare på nu. Fungerar det för alla växelriktare eller uppstår statiska urladdningar fast de inte borde det? Varför detekteras inte vissa fel när de ska det? säger Cecilia Axelsson.
– Om det är något som saknas, och det ska finnas en ledare, borde det stå någonstans. Det kan bero på brister i anvisningarna, som ofta översätts till många olika språk, tillägger hon.
Nyligen lanserade föreningen Svensk Solenergi en rekommendation om att funktionsjorda solcellsanläggningars metalldelar. Detta för att säkerställa att växelriktarnas isolationsövervakning detekterar eventuella skadade kablar (isolationsfel), kopplar från AC-sidan och larmar.
Elinstallationsreglerna avsnitt 712.421.101.1.2 kräver att installationen ska ha isolationsövervakning som detekterar isolationsfel. Svensk Solenergi tolkar detta som att funktionsutjämning behövs, om inte tillräcklig kontakt mellan installation och jord uppnås på annat sätt. Mer om funktionsutjämning går att läsa i Elinstallationsreglerna avsnitt 712.542.103.
Svensk Solenergi uppmanar också alla tillverkare av växelriktare att ange i sin installationsmanual när jordning av metalldelar ska genomföras, och eventuella krav på hur det ska utföras.
Läs också:
Omtvistat om installation av solceller med Cecilia Axelsson
– Det är bra med förtydligande om vilka avsnitt i Elinstallationsreglerna som gäller, och att Svensk Solenergi gör en tolkning. Sedan kan det hända att vår arbetsgrupp kommer fram till en annan tolkning. Det får vi se, säger Cecilia Axelsson.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen