Logga in

Jorda solcellerna? ”Jag står på mig – man ska jorda!”

Publicerad
7 apr 2025, 05:00
| Uppdaterad
4 apr 2025

Det finns flera skäl till att funktionsjorda solceller, menar elkonsulten Richard Nyberg. Här är de fyra främsta anledningarna.

Richard Nyberg hos Nybergs Elkonsult är en av de som sedan länge förespråkar funktionsjordning av solceller. Han är med i Installatörsföretagens nya arbetsgrupp, och tycker det är bra att frågan utreds ordentligt.

– Jag står på mig. Man SKA funktionsjorda solceller – om inte annat som brandskyddsåtgärd. Vi diskuterar frågan även i standardiseringsgruppen för solceller, TK82, där jag är med tillsammans med bland andra Elsäkerhetsverket, säger han.

”När jag pratade med en tillverkare i Polen fick jag veta att de alltid funktionsjordar. De ser inga problem med det, utan det ska alltid göras.”

Richard Nyberg, Nybergs Elkonsult

Läs också:
Jorda solcellerna? ”Mer och mer växelriktare utan galvanisk åtskiljning”

Läs också:
Funktionsjordning, skyddsjordning: ”Viktigt att fråga sig vad som är syftet”

Det finns flera skäl till att Richard Nyberg håller fast vid rådet att funktionsjorda solceller:

Tillverkarens anvisningar är otydliga

– I anvisningarna står det inte alltid uttryckligen om funktionsjordning behövs, utan det kan vara underförstått. Ofta uppstår isolationsfelen på taket, och man måste felsöka för att hitta dem, säger han.

– Det kan också ta tid innan felen uppstår. En kabel kan bli klämd under en skena efter ett tag, när skenan sjunkit ner. Då blir det kontakt med jord och isolationsfel som dessutom kanske inte är konstanta utan kommer och går.

Skillnad mellan seriell och parallell installation

– Utan funktionsjordning är det svårt att upptäcka om det uppstår en ljusbåge under en panel. Vid seriell inkoppling går det oftast bra, men är det en parallell ljusbåge kan felet sprida sig vidare utan att det märks. En seriell ljusbåge kan också bli till en parallell ljusbåge om den inte upptäcks. Då blir den svårare att stoppa, och risken för brand är stor, säger Richard Nyberg.

– Det som är viktigt är att det finns övervakning i växelriktaren, så att den slår ifrån. Men väldigt få vet hur det fungerar inuti växelriktaren, och hur man testar att det fungerar.

Svårt göra kontroller i efterhand

Kontrollmätningar görs av solcellsanläggningar när de är färdigbyggda. Kontinuitetsmätning visar om det finns en bra funktionsjordning, så att isolationsövervakningen fungerar. Dessutom ska kortslutningsströmmen mätas, det behövs funktionsprovning, kontroll av DC-resistans och strängars tomgångsspänning. 

– Det är viktigt att mätningarna sker med rätt instrument och att man förstår vad som mäts. Alla mätinstrument klarar inte allt. Om isolationsmätning görs med ett enklare instrument får man inte fram alla viktiga resultat. Då kan man bli invaggad i falsk trygghet, säger Richard Nyberg.

– Om det senare uppstår fel, och det inte finns en funktionsjordning ned från taket, blir det väldigt svårt att göra kontroller i efterhand.

Otydligt med undantag

– Några få montagesystem för solceller består av kompositmaterial (bland annat plast). Och om klämmorna inte har byglar som kan jorda mellan panelerna finns ingen risk för högspänning (som i ett vanligt stålsystem). I de fallen kan man möjligen hoppa över jordning, säger Richard Nyberg.

Läs också:
Ska man jorda solcellerna?

– Nackdelen med undantag är att det blir otydligt. Den som en gång sett ett spänningssatt tak vill inte se det igen. När jag pratade med en tillverkare i Polen fick jag veta att de alltid funktionsjordar. De ser inga problem med det, utan det ska alltid göras.