Logga in

Företaget som lyckas trots ”solcellskrisen”: ”Vi har 100 procent kundnöjdhet”

Publicerad
28 apr 2025, 08:05

Marknaden var stendöd när solenergiföretaget Solled Energy drog igång, men trots det har man fått hjulen att snurra. Nyckeln? Att inte sälja solcellsanläggningar. Vi frågade Mikael Siljendahl vad han menar med det.

Läs också:
Experten: Solenergi lika lönsamt nu som för fyra–fem år sedan

Läs också:
Analytikern om solceller:”Kan vara trygg i att man får tillbaka investeringen”

De senaste 18 månaderna har det som beskrivs som ”Solcellskrisen” drabbat Sverige. Till en början försökte många företag övervintra vad man trodde var ett hack i kurvan, men sedan blev krisen ett faktum och i en rasande takt började bolag att kasta in handduken. Och mitt i detta valde Mikael Siljendahl att starta eget: Solled Energy i Falun.

– Timingen från min sida var kanske inte den bästa. Men jag har jobbat i solcellsbranschen sedan 2018 och har då varit säljare hos tre olika solenergibolag. Men kvaliteten och kundlojaliteten var inte bra.

– Det är ju inte chokladbollar vi säljer, utan en produkt som kostar kunder stora summor. Investerar man 100-150 000 kr anser jag att det i priset ska inkluderas en riktigt bra service, kommunikation och trygg leverans. Jag gillar inte företag som prioriterar kommande kunder före de befintliga. Man smörjer kunderna och säljer in sig själv som den ”trygga leverantören”, men när ångertiden passerat har fokus på kunden bleknat och många gånger håller man inte de löften man gett. Så med målet att vara den aktör som faktiskt håller i och håller om kunden bestämde jag mig för att göra detta i egen regi.

Sagt och gjort gick säljaren, som i grunden är utbildad lärare, en montörsutbildning och knöt sedan samarbete med elektriker och sparkade igång verksamheten. Och trots att ”alla” säger att branschen är död och nattsvart, trummar Mikael Siljendahl på.

– Vi gör vår 39:e installation nu och målet är att vi ska komma upp i åtminstone två installationer i veckan. Då bär det sig att anställa, säger han.

Men hur kommer det sig att en liten lokal aktör kan få jobb där större går bet? På den frågan svarar Mikael Siljendahl att det handlar mycket om vad man som företag ser som själva affären.

– Jag säljer inte solcellsanläggningar, jag säljer förtroende som vi också lever upp till. Varje fastighetsägare vi möter ska känna att vi offererar det som är bäst för dem, inte vad som är bäst eller mest lönsamt för oss. Jag ser gärna att säljare har en pedagogisk bakgrund. Pedagoger känner till begreppet ”förtroendekapital” och vet hur man bygger ett sådant på kort tid.  

– Det handlar om att sluta cirkeln. Det är mig man ringer från början, sen möter jag kunderna vid köksbordet och det är jag som avslutar på taket. Kunden har mig, punkt. Det här kravet tänker jag ha även på säljare som kommer in i framtiden. Man ska ha en montörsutbildning och skolas in i yrket så man vet vad det handlar om. Jag kanske inte kommer kräva att alla ska montera, men jag tror att kvaliteten på den levererade tjänsten blir bättre och tryggare för kunden. 

Rent praktiskt menar Mikael Siljendahl att hans installationer skiljer sig från många andras. I vissa fall kan det vara så att kunden knappt märker av att installationensker.

– Jag ser till att ingen kund får leverans innan vi är där. Vi är på plats och tar emot grejerna när de kommer. Jag har jobbat hos företag där sakerna kanske står tre veckor på gården innan montörerna kommer. Sedan ytterligare någon vecka innan en elektriker är på plats och därefter glöms färdiganmälan bort…. Vi jobbar inte så. I ett projekt är vi på plats på morgonen, sen kommer lastbilen med solceller och elektrikern är på plats. Om inget strular gör vi färdiganmälan på eftermiddagen. Så allt kan vara klart till det att kunden kommer hem från jobbet – det är service. De betalar inte heller någonting förrän färdiganmälan är inlämnad.

Att företagets arbetsmetod funkar – ja, det har man svart på vitt. Utöver att det blir vanligare med att de får jobb tack vare rekommendationer har kundnöjdheten blivit en styrka man vågar skylta med. 

– Vi har 100 procent kundnöjdhet och jag skulle kunna ge dig numren till alla våra kunder. Säg vilken installatör som skulle kunna göra det. Vi har även en installationskarta  på vår hemsida där vi fått tillåtelse av vår kunder att berätta var vi installerat. Där presenteras anläggningen med kunduppgifter och allt så att vem som helst kan få en referens. En missnöjd kund skulle aldrig tillåta oss att göra det. 

– Jag vet att alla säger att de har nöjda kunder. Vi har det, punkt!

En diskussion som Mikael Siljendahl gärna vill få upp på dagordningen handlar dock inte om service och förtroende – utan om vad som driver folk till att skaffa solceller.

– Jag vänder mig lite mot girigheten som finns där ute. Alla pratar om avkastningen och hur lång tid en solcellsanläggning ska betala sig på. Men den här produkten kan vi inte räkna så på – för ingen vet. Vi kan bara värdera en kWh för vad den kostar att köpa. Hade elpriset varit som det var 2022 – då hade vi sålt 50 anläggningar i veckan och folk hade haft panik. 

– I de stora Facebook-grupperna skriver folk ”sina sanningar” och ofta tenderar de negativa att få större påverkan än någon som säger något positivt. Men för mig handlar det om mer än avkastning. 

– Det jag kan lova kunder är att solceller genererar en besparing. Hur stor – det har jag ingen aning om egentligen? Vi har precis som våra konkurrenter en estimerad avbetalningstid som vi visar för kunder, men egentligen skulle jag vilja ta bort den estimeringen, för sanningen är att ingen kan veta.

Även om han har haft jobb, håller Mikael Siljendahl med om att det är långt från glada dagar i branschen. Så vad krävs för att solcellskrisen ska gå över och det blir en större vändning? Ja, på den frågan svarar Mikael Siljedahl att det generellt sett krävs en säkrare omvärld och att vi slipper oron som krig, inflation och tullar ger.

– När livskostnaderna på bara två år skenat, sparkapitalet minskar, bolåneräntan kanske fördubblats infinner sig en ekonomisk oro som är konkret. Investeringar av den här sorten blir då något man skjuter på framtiden.

Men för Solled Energys del ser han dock positivt på framtiden.

– Fortsätter vi i den takt vi har nu, då kliver vi över 55 anläggningar i år. Förhoppningsvis blir det fler och en dröm vore en stadig nivå på två installationer i veckan. Men jag har ingen som helst ambition att Solled Energi ska bli ett 100-miljonersbolag. Det får gärna växa, men inte på bekostnad av kvaliteten, säger Mikael Siljendahl.

Läs också:
”Fler solenergiinstallationer kräver fler elektriker”