Fem nyheter i AMA El som du inte får missa
Har du koll på samordningen kring potentialutjämning? Eller har koll på vad skrivningarna om fastighetsnät? AMA El uppdateras vart tredje år och nu är en ny upplaga här. Projektledaren Nils-Olof Wångstedt på Svensk Byggtjänst guidar bland nyheterna.
Allmän material- och arbetsbeskrivning, AMA, är ett referensverk för att upprätta tekniska beskrivningar om hur utförandeentreprenader ska utföras. Syftet är att underlätta både för den som upprättar beskrivningar och den som lämnar anbud. AMA kompletteras med råd- och anvisningar, RA, samt mät- och ersättningsregler, MER.
– RA används av projektören som ett stöd i arbetet med att upprätta tekniska beskrivningar och MER används i mängdförtecknade projekt, främst inom infrastruktur, förklarar Nils-Olof Wångstedt, projektledare för AMA El 25.
AMA finns i fyra teknikområden: anläggning, hus, el och VVS & kyla. De uppdateras växelvis så att det var tredje år kommer ut en ny utgåva för något av dem.
– I år är det el och VVS & kyla som uppdateras, de ges ut samma år och brukar kallas installationsdelarna.
Goda råd inför åsksäsongen:
Så skyddar du solceller, elbil och värmepump mot blixtnedslag
AMA EL 25 tillsammans med RA och MER har en hel del nytt innehåll. Vi ber Nils-Olof Wångstedt att peka ut de fem viktigaste:
1. Ny struktur för strömställare, uttag och dosor
– Det här är de delar av AMA El som förmodligen används mest. I AMA El 25 har vi utgått från gällande produktstandarder för att få tydligare struktur och texter.
Uttag för lågspänningsinstallationer delas nu upp i tre huvudgrupper:
- Eluttag för allmänbruk
I den här kategorin återfinns traditionella schukouttag, tvåpoliga spisuttag av norsk typ, perilexuttag och europauttag för högst 2,5 A. - Eluttag för industribruk
Kan användas både inom industrin och på annat håll. Sådana här uttag är färgkodade utifrån vilka spänningsintervall de används inom – blå för enfas 16A, röd för trefas för 16, 32, 63 eller 125 A. - Lamputtag
DCL-uttag enligt EU-norm, i tak eller på vägg. Ska vara utfört med uttagsbrunn och centreras ovan fönster om det är där de ska monteras.
– Här behöver man vara uppmärksam på att uttag för allmänbruk enligt produktstandarden inte är detsamma som uttag för allmänbruk enligt Elinstallationsreglerna.
Enligt Elinstallationsreglerna avses uttag med 32A som högsta märkström som används av ordinära personer. Sådana uttag ska skyddas av jordfelsbrytare, även uttag för industribruk och lamputtag kan därför omfatta. Begreppet ”ordinära personer” ersätter ”lekmän” som det talades om förr.
– Vi har nu också gett en tydligare definition av hur en dosa ska placeras intill en dörr. Tidigare angavs placeringen mätt från dörrfoder, vilket var olämpligt då det normalt monteras senare än dosan. Det nya är att avståndet mäts från centrum av dosan fram till karmen och gäller både för dörrar och fönster. Det ska vara 125 mm, ett mått som vi fått fram genom att addera två reglar på 45 mm med 35 mm som är halva måttet på en standarddosa.
2. AMA El nu även för kraftnät
Entreprenader för bygge av kraftnät utförs traditionellt av ett fåtal men stora kraftnätsentreprenörer. Här har AMA tidigare inte använts vid offertförfrågningar, men det finns ett intresse att göra det. Nu när kraftnätet byggs ut kraftigt är det viktigt att det inte finns några otydligheter i hur de olika arbetena beskrivs och prissätts.
– Därför har vi på Svensk Byggtjänst tagit hjälp av Svenska Kraftnät och andra branschaktörer för att komplettera med avsnitt om kraftnätsinstallationer. Resultatet är närmare 90 nya koder och rubriker enbart för kraftnät.
3. Utbyggd kodstruktur för solceller
I AMA El 25 har det tillkommit flera koder och rubriker för att beskriva hur en solcellsanläggning ska vara utförd.
– Solcellsinstallationer har oftast utförts som totalentreprenader, men det kan finnas behov av mer omfattande beskrivningar. En orsak till det är EU:s direktiv med krav på solceller på nya och befintliga kommersiella och offentliga byggnader.
4. Bättre samordning kring potentialutjämning
Kodstrukturerna inom områdena spänningsutjämning, jordning och potentialutjämning har justerats och samordnats mot SEK Svensk Elstandard nya handbok i ämnet.
– Det här är ett område många upplever som svårt och fel begrepp används vilket kan skapa missförstånd. Nu hoppas vi att AMA El 25 tillsammans med SEK:s handbok ska räta ut eventuella frågetecken.
Jordningsråd:
Jorda solcellerna? ”Mer och mer växelriktare utan galvanisk åtskiljning”
5. Mer om fastighetsnät
Texterna i nya AMA El har anpassats till utvecklingen inom det som tidigare kallats datanät men som nu samlas under begreppet ”fastighetsnät”. Sådana nät installeras numera så gott som alltid i nyproduktion och används till flera olika ändamål. Därför har texterna i både AMA och RA setts över och samordnats.
– Vi har också lagt till ett eget avsnitt för kablar i fastighetsnät.
En annan nyhet är att inrymningslarm nu också ingår under koden för telesystem. För sådana larm, som ofta installeras i skolor för att varna för yttre hot, saknas det standard idag så vi har kompletterat RA med texter som kan ge stöd till arbetet med att utforma en standard.
Ny teknik i fastighetsnät:
”Kunderna skulle bli tokiga om de fick reda på det här”
Digital prenumeration är bäst
Precis som tidigare utgåvor finns AMA El 25 både i bokform och som en digital prenumeration. Priset för boken är 4 990 kr plus moms, en digital prenumeration kostar en tusenlapp mer, 5 990 kr plus moms. Då ingår även RA och MER samt tidigare utgåvor.
– Jag rekommenderar den digitala prenumerationen till den som vill hålla sig uppdaterad med det allra senaste. AMA-arbetet rullar hela tiden på och via publikationen AMA-nytt kommer uppdateringar ett par gånger om året. De får man tillgång till om man läser AMA El 25 digitalt, säger Nils-Olof Wångstedt.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen