Experten: Solenergi lika lönsamt nu som för fyra–fem år sedan
Vissa påstår att det är ”olönsamt” att investera i solceller i dag och pekar ut 2022 som ”året man skulle gjort det”. Men stämmer det verkligen? ”Det är samma återbetalningstid i dag som då”, säger Tim Ljunggren på Senergia.
Läs också:
Företaget som lyckas trots ”solcellskrisen”: ”Vi har 100 procent kundnöjdhet”
Läs också:
Analytikern om solceller:”Kan vara trygg i att man får tillbaka investeringen”
Under några gyllene år hade vi höga elpriser och låg ränta – en situation som fick solenergibranschen att gå på högvarv. Men så kom vändningen och marknaden föll pladask, trots att tekniken är mer konkurrenskraftig än någonsin.
– Branschen kan anses kall för att det installeras mindre och är en tuffare marknad. Men ärligt talat förstår jag inte varför, den förtjänar inte att vara så här svag. Bara för att antalet installationer minskat innebär det inte att solenergi är oattraktivt. Man glömmer ofta att den här branschen är den som i hela världen utvecklas snabbast just nu, säger Tim Ljunggren, grundare och strateg på solcellsgrossisten Senergia.
Att marknaden är som den är idag är enligt Tim Ljunggren förståeligt, samtidigt som han tycker att den situation som rådde 2022 inte heller kan ses som normal. Då var det som ett Klondike där kunderna vrålade efter tekniken och antalet nya solcellsinstallatörer växte upp som svampar ur marken. Resultatet när ”guldruschen” är över är som alltid en överetablerad marknad med konkurser som följd. Det är verkligheten, dock skriver inte Tim Ljunggren under på att det är sämre att installera idag än i början av 2020-talet.
– Lönsamheten för en anläggning är ungefär lika bra nu som för fyra, fem år sedan. Ersättningarna har gått ned, men de har nästan tagits ut av att det är lägre kostnad. Så återbetalningstiden är fortfarande åtta till tio år, i snudd på i hela landet. Men det kräver ett batteri.
Och just detta är den stora skillnaden mot hur det var för några år sedan. Där och då skulle det produceras massa el – och säljas så mycket som möjligt. Delta i stödtjänster och tjäna pengar…Så är det inte längre. Nu ligger vinsten i allt större egenanvändning och att kunna flytta sin energiförbrukning.
– I dag säljs 100 procent av alla villainstallationer med batteri. Det är solenergins schweizerkniv och det är batteriet som skyddar solinvesteringen och ger bättre ekonomi – inte solcellerna i sig, säger Tim Ljunggren.
Men det handlar inte bara om att fokus skiftats från solpaneler till batterier, dagens anläggningar innehåller fler delar där inte minst mjukvaran blivit allt viktigare. Och det här menar Tim Ljunggren är viktigt att förstå.
– Det är samma sol som lyser på alla paneler. Men det är inte samma system bakom – och det är där värdet skapas. Solceller tar in energin, batteriet är i sin essens en låda man kan ladda i och ladda ur från. Det smarta hemsystemet – det är med det man får ut det bästa av anläggningen, säger han.
De som tycker att kalkylen inte går ihop – och att det är olönsamt att investera i en solenergianläggning 2025 och jämför med 2022 – till dem säger Tim Ljunggren att de bör kalibrera om kompassen, det är en annan verklighet som gäller i dag.
– Till alla som väntar: stöden kommer försvinna, så tänk inte på dem. Titta på att priserna gått ned och de system som såldes 2022 utan batterier var dumma – idag får du smarta system med AI och optimering. Sen är det så att det aldrig har varit lönsamt att sitta och vänta in tekniken. Solceller genererar värde från dag ett.
Tim Ljunggrens fem tips till dig som är intresserad av att installera solceller
– Valet av installatör är det viktigaste. Kontrollera ekonomi, kontrollera att de är med i Svensk Solenergi och Installatörsföretagen – och ta in referenser på tidigare installationer.
– Ta in flera offerter. Men samtidigt, tänk inte bara på pris. Det är installatören som ska svara för support och de man ska vända sig till för underhåll och garantiåtagande. Känns de seriösa och kan de klara av det? Ett klassiskt grepp är att ta bort den dyraste och billigaste efter att man tagit in offerter.
– Tänk helhet. Solenergi, batterilagring, elbilsladdning och kanske styrning av värmepump. Valet av hårdvara är en sak, men mjukvara är minst lika viktigt.
– Vilket ekosystem är det? Vissa tillverkare låser in dig i en lösning där det inte går att komplettera i framtiden. Alltså lägga till fler paneler, batterier eller andra tjänster. Man sitter fast i en viss systemtyp. Man vill inte sitta med skägget i brevlådan och vara fast vid bara en tillverkare.
– Vad vill du ha ut av systemet? Här är det viktigt att välja batterier, smart styrning som fungerar till det du förväntar dig. De flesta vill bara ha en bra återbetalningskalkyl och för dem gäller en sak. Men andra kanske vill ha ö-drift – men då måste systemet vara baserat för det. Så var väldigt tydlig med vad du vill ha ut av systemet.
Läs också:
”Behovet av 100 procent tillförlitlig energiförsörjning kommer bara öka”
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen