Elektriker upptäckte energibolagets faktureringsmiss när kunden ville gå ner i säkringsstorlek
Örjan Sandler ville gå ner i säkringsstorlek, från 25A till 16A. Men hemmet var redan försett med en 16 A säkring. I 19 år hade han betalat för mycket. ”Finns ett visst ansvar på kunden att kontrollera varje faktura”, säger energibolagets vd till Dagens Nyheter.
84–årige Örjan Sandler bor i en lägenhet i centrala Östersund med sin fru. När han stötte på sin granne i trapphuset i november förra året började de diskutera elpriser, och kom fram till att grannen betalade flera hundra kronor mindre för elen varje månad än vad han gjorde. Frågetecknet blev större i och med att grannen bor i en större lägenhet.
Läs också:
Elförbrukningen rusade efter reparation av bergvärmeväxlare – nekas ersättning
Läs också:
Kunden: Det var massa mobilsnack, överpris på material – och fel i tjänsten
När de jämförde fakturorna såg Örjan Sandler att grannen betalade för en 16A säkring, medan han själv betalade för en 25A säkring. Enligt energibolaget Jämtkraft behövs oftast endast en 16A säkring, eftersom de flesta privatpersoner endast har hushållsel.
Örjan Sandler tog därför kontakt med Jämtkraft för att reda ut saken. De uppgav att en större säkring hade beställts i början av 2000-talet av den tidigare ägaren. Han uppmanades att anlita en elektriker för att gå ner i säkringsstorlek, från 25A till 16A, vilket han gjorde. Men när elektrikern öppnade elcentralen upptäckte han att det redan satt en 16A säkring där. I 19 års tid hade Jämtkraft felaktigt fakturerat honom för en större säkring än vad han hade. Det skriver Dagens Nyheter.
– Det är den mänskliga faktorn på Jämtkraft som gjort fel, men de vill inte riktigt erkänna det. Jag har i alla fall fått ersättning för de senaste tio åren, men resten vill de inte betala tillbaka, säger Örjan Sandler till Dagens Nyheter.
Jämtkraft har betalat tillbaka 85 000 kronor inklusive ränta för de senaste tio åren och för att ersätta Örjan Sandler för kostnaden för elektrikern. De har hänvisat till att de inte behöver betala tillbaka för felaktigheter längre än tio år tillbaka i tiden, eftersom de förhåller sig till preskriptionslagen.
– Runt 75 000 kronor inklusive ränta har jag förlorat på detta. Lagen finns väl där för att man inte ska kunna kräva företag att betala tillbaka hur långt som helst, men det här är ett välmående företag och jag tycker det är lite okänsligt av dem, säger Örjan Sandler till Dagens Nyheter.
Läs också:
Nybyggda huset fick massvis med anmärkningar – ägaren kräver elektriker på 28 000 kr
När Dagens Nyheter ställer elnätschefen och vd:n Stefan Sedin, Jämtkraft Elnät AB, till svars uppger han att de inte vet hur det kan ha blivit fel. I sina system kunde de se att en ändring av säkringens storlek till 25A gjordes år 1997. Dock vet de inte när lägenheten fick en 16A säkring.
– Vår praxis är att vi håller oss till preskriptionslagen i sådana här fall. Dels för att behandla alla våra kunder på samma sätt, dels för att det finns ett visst ansvar på kunden att kontrollera varje faktura. Det är klart att man kan känna att vi är kantiga och byråkratiska som hänvisar till praxis, men vi har svårt att se att det enbart är vårt fel att det blivit såhär, säger Stefan Sedin till Dagens nyheter.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen