Brandutredaren om solceller: ”Så kan inte likströmskablarna förläggas”
Micke Steen är en av landets mest erfarna utredare av elbränder och han har mycket att säga till landets elektriker. Som att de inte ska blanda snabbkontakter i solcellsanläggningar från olika tillverkare, till exempel. Men vad ser han som främsta orsaken till solcellsbränder?
Ditt företag Attention TC AB har brand- och olycksutredningar som främsta verksamhetsområde. Vilka är era främsta uppdragsgivare?
– Det är försäkringsbolag, elteknikföretag och ibland polis som vi oftast gör uppdrag åt. Elbränder är så vanliga att det gett oss fullt upp i 25 års tid nu. Det är jag själv och min son, tidigare även min dotter, numera på ett större konsultföretag, som driver det här ”familjeföretaget”.
Farliga prylar:
Uttag, centraler och kablar – så ofta orsakar de bränder
Att rota i brandrester i 25 år – blir inte det lite tröttsamt i längden?
– Nej, även om det finns ett antal brandorsaker som är typiska och ofta återkommer så är den ena branden inte den andra lik. Det är alltid spännande att undersöka orsaken bakom bränder som kanske vållat stor ekonomisk skada. Det fältarbetet lockar mig, det är mest givande. Däremot kan det vara tröttsamt med efterskörden, att skriva rapporter som är så väldokumenterade att de håller i rätten eller vid avgörandet av en stor försäkringsskada.
Så du menar att det kan hänga på dina rapporter hur en skada avgörs? Kan det rentav vara risk för juridiska tvister i de här sammanhangen?
– Jo, det är ofta det uppstår juridiska tvister mellan olika försäkringsbolag som tvistar om vem och vad som vållat skador eller inte. Attityden mellan försäkringsbolagen har blivit tuffare med åren. Det kan vara ett stort bekymmer att förklara de tekniska frågorna kring elteknik eller brandorsaker för jurister – ibland kan det vara rent hopplöst.
Mickes lista på vanliga misstag:
De fem vanligaste orsakerna till elbrand
Hur många brandutredningar hanterar du på ett år?
– Nu rör det sig om ungefär ett hundratal ärenden om året. En del är enklare men andra kan ta lång tid att gå till botten med, inte minst på grund av rapportskrivandet. Och det är inte bara fastighetsbränder jag hanterar – det varierar mellan elektrisk utrustning typ brödrost till större elproduktionsanläggningar, fartyg, skogsmaskiner, elbilar och till och med eldrivet flygplan har jag haft på min agenda.
Och så förstår jag att du får hem en hel del föremål som tagit eld för att undersöka dem i ditt eget brandlabb. Vilka grejor är vanligast?
– För ett par år sedan hade jag fullt med brunna hooverboards här, men de har minskat i antal. Däremot blir det fler och fler elcyklar – och så det blir mycket litiumbatterier av olika slag. Batteribränder blir allt vanligare, inte minst bland uttjänta litiumbatterier som ofta hanteras ganska vårdslöst enligt min mening.
Kan du ge något exempel på vårdslös batterihantering?
– Jo, jag har sett ett antal bränder som startat i lådor eller andra behållare där kunder uppmanats att lämna in gamla batterier för återvinning. Det är kanske inte så konstigt att det kan uppstå en brand om en massa olika typer av batterier dumpas på samma ställe. Även vanliga knappcellsbatterier har antänts och startat bränder. Jag tror att butiksägare och andra med batteriholkar borde vara mer medvetna om risker som kan uppstå med litiumbatterier och placera batteriuppsamlingen på en säkrare plats än mitt inne i butiken.

I somras fick du rycka ut till en jättebrand i Trollhättan som startats i ett mellanlager för insamlade uttjänta batterier?
– Jo, den var lite udda. 3 000 tunnor med litiumbattericeller av alla möjliga sorter tog eld. Branden var så kraftig och rökutvecklingen så stor att räddningstjänsten gick ut med ett VMA där allmänheten uppmanades att hålla sig inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.
– Förmodligen var det termisk rusning i en enda cell som startade kedjereaktionen och det explosiva brandförloppet. Sajten var så stor att vi tvingades använda drönare för att dokumentera. I några fall hade battericeller skjutits iväg som projektiler, Det låg battericeller utspridda på området som återantändes då och då, under flera dagar efter branden. En allmänt spridd teori är att sådana här termiska rusningar kan orsakas av åldersförändringar i batteriernas katoder.
Finns det något man kan göra för att skydda sig mot brandproblematiken med litiumbatterier?
– Jo det gör det, lägg till en slant för att få högre kvalitet på batteridrivna prylar. Det är med batteritillverkning som med mycket annat – man sorterar litiumbatterier efter kvalitet. Ju lägre sortering, ju lägre pris. Det blir mest av de sämsta kvaliteterna och minst av de bästa. Så välj bort lågprisalternativen om du skaffar dig en elsparkcykel, till exempel.
Och ladda under uppsikt på ett ställe där en brand inte sprider sig så lätt.
Mer om vanliga elfel bakom bränder:
Branschens loppisrapport fortfarande het
Apropå batterier – vi ser ju allt mer av dem i solcellsanläggningar. Vad har du sett för brandorsaker i sådana?
– En ganska vanlig observation vid sådana brandutredningar är att man blandat ihop olika fabrikat eller utföranden av snabbkontakter på likströmssidan. Det beror sannolikt på att man köper in olika fabrikat på olika delar och ibland att det varit flera olika företag inblandade i installationen vid stora solpanelsinstallationer. Man har delat upp anläggningen i flera delar och missat att ha någon som har koll på helheten. Det gäller också att se upp med hur man förlägger likströmskablarna så att de inte förläggs där de kan utsättas för mekanisk åverkan, vid skarpa kanter, till exempel. Annars är det väldigt sällan jag ser en brandskada i en solanläggning som orsakats av rena materialfel.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen