5 utmanande elinstallationer i badhusbygget
Badhusbygget i Hässleholm är Ljus: El och ljusteknik i Skånes största projekt någonsin. Mycket av tiden har gått till att sätta sig in i regelverk och lösa problem. ”Vi har behövt gå slingriga vägar med kabelstegarna”, säger projektledaren.
Vid nya Österåsbadet i Hässleholm har företaget Ljus: El och ljusteknik i Skåne, med 45 medarbetare, ansvaret för elentrepernaden. Sedan hösten 2023 har företaget utfört all elinstallation, förutom styrinstallationerna, till bassängerna och det överordnade styrsystemet. Nils Thurén är projektledare.
Läs också:
Sju råd för att undvika elfel i poolinstallationen
Läs också:
Så undviker du fallgropar när du installerar spabad
– Som projektledare är jag van vid att jobba med projekt som är en tiondel så stora som detta. Mycket av tiden har gått till det administrativa och att läsa in sig på vad som gäller i badhus. Det har varit många nya grejer att sätta sig in i, säger Nils Thurén.
Här går han igenom fem utmaningar i projektet:
1. Viktigt med rätt korrosionsklass på installationerna
– Korrosionsklassningen är väldigt viktigt för säkra elinstallationer i badhus och det har varit en stor utmaning att hitta ett bra system att jobba efter. I taket sitter bland annat armaturer och högtalare. Fallerar man på den biten, och armaturer börjar oxidera, är risken att de faller ner i bassängen. Det får inte sitta rostfritt infästningsmaterial – allt ska vara varmgalvaniserat. Sedan får man inte blanda det med andra metaller, för då riskerar det att oxidera direkt. Man får bli lite av en expert på metall.
– Säg att man sätter upp en vajer som är C3-klassad. Den är godkänd att ha utomhus och klarar vatten och fukt utan några problem. Men i badhuset har vi behövt förhålla oss till kloret i luften, och då måste man använda sig av materiel som är C4-klassade.
2. Trångt om utrymme för kabelstegarna

– Det har varit väldigt tätt med installationerna på vissa ställen. Vi är ungefär 70 personer från alla yrkesgrupperna på plats och det har varit viktigt att samspela med de andra. Vi har dragit fram väldigt mycket kablar på våra kabelstegar och det har varit en utmaning att undvika kollisioner med andras installationer. På vissa ställen är det väldigt svårt att planera kabelvägarna och vi har behövt komplettera med mer kablar än vi tänkt oss. Vi har bland annat ta hänsyn till vissa reservutrymmen.
– Omklädningsrummen var mest utmanande. Det var ganska enkla installationer, men tätt bland installationerna. Det har varit högt i tak i rummen och vi har behövt gå slingriga vägar med kabelstegarna, som dessutom behövde monteras på olika höjder. Vi hade dessutom haft ont om tid att färdigställa omklädningsrummen, så vi fick samla hela styrkan och göra klart jobbet tillsammans.

3. Svårjobbat på höga höjder
– Nästan allt arbete har skett på höga höjder, och vi har behövt använda lift nästan överallt. Det har varit svårt att komma in med lift i de små trånga utrymmena, som exempelvis omklädningsrummen. I vissa fall har vi fått jobba på stege, men på en hel del ställen har det varit omöjligt. Mycket tid har gått till riskanalyser och arbetsberedningar.
4. Bökigt med materialleveranser
– Det har tagit lång tid att få fram material. Alla beställningar har vi lagt två–tre veckor innan vi ska ha det enligt tidsplanen. Och material som inte levererats med rätt klassning har fått blästras, lackeras och behandlas. Det har krävt mycket planering tillsammans med inköp, och vi har tidigt gjort stora avrop. En utmaning har varit att hitta leverantörer som har allt fästningsmaterial vi behöver. Helst vill vi inte ha tio olika leverantörer som ska leverera vajrar och och skruvar.
Läs också:
”Gå in med slang i kapslingar är ingen bra idé”
5. Trångt att få in ställverket i teknikrummet

– En stor utmaning var att få in ställverket i badhusets teknikrum. Vi hade två centimeters marginal på höjden i dörröppningen och ställverket väger ungefär 1,6 ton. Vi planerade noggrant och hade beställt ställverket i tre olika delar med lösa strömskenor. Efter det tog vi hjälp av en flyttfirma som hjälpte oss få upp det till rummet. Därefter vinschade vi upp ställverket i taket och kunde sätta det på plats. Det står på installationsgolv som är 800 millimeter över färdigt golv, vilket försvårade lyften i elrummet. Till sist kunde vi gå in med strömskenorna.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen