Väljer du rätt buntband? ”De är extremt tåliga mot UV”
Det finns många olika typer av buntband så det gäller att ha koll på vad som är vad och vilken typ du ska välja för olika installationsjobb. Och så bör förpackningarna med buntband hanteras som färskvara.
Ska du använda buntband utomhus? Beakta då att du måste använda buntband som är UV-stabiliserade i många år framöver. En solpanelsanläggning, till exempel, ska hålla i åtminstone 25 år och under den tiden kommer buntbanden du använt för kabeldragning att exponeras för massor av solljus. Lennart Jonsson på Hellermann Tyton reder ut begreppen kring plastkvaliteter och UV-beständighet.
– På förpackningen med buntband ska det finnas en märkning som talar om vilken typ av plast som använts vid tillverkningen, men på själva buntbanden framgår detta inte, säger Lennart Jonsson. Så kolla förpackningen noga och dubbelkolla för säkerhets skull vad den angivna plastkvaliteten står för.
Läs också:
Hur böjer du feta kablar?
Lennart Jonsson berättar att den vanligaste typen av UV-stabiliserade buntband är gjord av polyamidplast med beteckningen 6.6 som färgats svart med kimrök. Det finns band i samma plastkvalitet som är mjölkvita i färgen, men de har inget UV-skydd.
– Sedan finns det en dyrare variant av UV-beständig plast som heter PVDF. De är extremt tåliga mot UV och höga temperaturer och används därför ofta i länder med betydligt soligare och varmare klimat, som USA och i Mellanöstern. Men de banden är mycket dyrare och därför inte så vanliga i Sverige. Fast vill man verkligen gardera sig så kanske det är värt merkostnaden, menar Lennart Jonsson.
Så kapar du banden
Du klipper väl av buntbanden rätt?
Men som med så mycket annat så är det en dålig idé att satsa på billigare varianter där tillverkaren inte kan påvisa vilka UV-egenskaper buntbanden har. Annars är det relativt kalla nordiska klimatet utan så många dagar med extrem värme bra för buntbanden. Vid kustnära installationer kan det uppstå problem med buntband av polyamid på exempelvis galvade kabelstegar och där saltbemängd luft påverkar miljön.
– Det samma gäller installationer inom livsmedelsindustrin och på andra håll där man tvättar ofta med starka alkaliska lösningsmedel. Här kan det i stället vara läge att använda buntband av polypropen eller möjligen rostfritt stål, framhåller Lennart Jonsson.
När man hittat buntband av rätt längd för det aktuella jobbet, med rätt draghållfasthet och som klarar den miljö och den omgivningstemperatur som banden ska användas i, gäller det att hantera banden rätt. Lennart Jonsson framhåller särskilt vikten av att förvara banden i försluten förpackning. Det gäller i synnerhet under vintermånaderna
RISE varnar efter solpanelstest:
Buntband ”blir med tiden spröda och tappar i hållfasthet”
– Det gäller särskilt band av polyamid 66 eftersom den plasten är hygroskopisk. Den avger och tar därmed också till sig vatten. Bandens flexibilitet växlar vid olika vatteninnehåll så vill man ha smidiga band som är lätta att arbeta med så får de inte torka ut under förvaring. Likaså ska man inte lämna förpackningen i varma utrymmen utan hellre försöka förvara dem svalt.
– Och eftersom det är dumt att låta buntband ligga länge i öppnad påse så kan det vara en god idé att avstå från allt för stora förpackningar, även om dessa oftast är billigare än flera små. Det gäller att räkna ut hur många buntband som behövs till installationen och anpassa förpackningsstorleken efter det, tipsar Lennart Jonsson.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen