Steg-för-steg: Så arbetar Shelly-elektrikern för att kapa effekttoppar
Elnätsbolagens effekttariffer är här för att stanna, men vad innebär det för elektriker? Så här jobbar Johan Larsson på L2 Sverige när kunder vill ha hjälp med energiövervakning och effektkapning.
Läs också:
Smart styrning med Wiser och Shelly kan minska effekttoppar
I takt med att allt fler elnätbolag inför effektbaserad nätavgift, så kallade effekttariffer, har kunder fått upp ögonen för att effekt kostar på. Och det är ett stort steg när betalningsmodellen ändras från att gälla energianvändning till att röra effektbelastning.

Johan Larsson, elektriker och tekniker på L2 Sverige, säger att han under flera år arbetat med bygga energismartare lösningar. Men hur agerar han när en kund ringer och säger att hen vill se över sin effekt?
– Det första rör ju om vad vi pratar om för kund och storlek. Det är en jätteskillnad mellan en privatperson och en Brf. Men säg att det är en privatperson, då åker jag ut till kund och tittar på vad de har och vad de tänker sig drar effekt. Ofta handlar det om varmvattenberedare, värmepumpar etcetera, säger han.
Efter att ha skaffat sig en uppfattning om vad som ska styras och vilken nivå man ska göra det på, tar Johan Larsson fram en handlingsplan.
– Jag förklarar för kunden vad jag tycker vi ska köra på. Det börjar med att man kanske sätter en Shelly som kan mäta och styra med hjälp av att bryta strömmen till varmvattenberedaren. Då har du mätning på strömmen/effekten. Sen har ju de flesta värmepumpar uppkoppling i dag så då kan den styras också. Det är två saker och då kommer vi till att man ska ha ett system för att samla detta i. Har det inget brukar jag föreslå Home Assistant, men det finns ju andra alternativ också, säger han.
Ofta visar Johan Larsson upp sitt eget system som referens för kunder. Det här tycker elektrikern är ett bra skyltfönster för att visa upp vad som går att göra.
– När jag visar upp vad jag har och kunden ser hur det hela funkar – då är det lättare att ta beslut. Och tycker personen att det är coolt, då kan jag ta hem grejerna. Visst, Shellypuckar har jag ju alltid i bilen, men om det ska vara mer än så måste jag beställa hem det.
Utöver varmvattenberedare och värmepump är elbilsladdning samt spabad stora energi/effektdragare som man ska se över om det ska effektbegränsas.
– Man kan till exempel börja med att sätta in en Shelly PRO 3EM i elcentral, eller Tibber Pulse/HomeWizard som kopplas via din befintliga elmätare antingen via HAN eller P1 porten för att få ut realtidsöversikt på effektdata som sedan kan användas för att skapa automationer i Home Assistant. Där kan man exempelvis sätta att stora dragare inte går igång om det är ett pris på 5 kr/kWh, att de endast kan köra vissa tidpunkter eller att om hela hushållet är uppe i en viss effekt så går inte Spa-värmare igång för att hålla ner effekten.
Men hur lång tid tar det då att göra en installation av energiövervakning med effektbegränsning? Ja, hur långt är ett snöre kontrar Johan Larsson med.
– Det är så olika beroende på kund och vad de vill ha. Om det bara ska in en enhet för att mäta, då är det inte någon stor grej. Ofta är det stora problemet att det exempelvis saknas utrymme i centralen så att man inte får plats, då kan det ta längre tid.
Många elektriker kanske tycker det låter jobbigt att behöva sätta sig in i saker som hemautomatiseringssystem och nya styrningsgränssnitt. Och det är förståeligt. Men Johan Larsson menar att som yrkesman måste man hänga med, annars blir det svårt att konkurrera i framtiden.
– Det är svårt att lära en gammal hund att sitta, men man måste ta tag i det här och lära sig – även om man är 55 år och egenföretagare. Och det är inte så svårt, det här måste man kunna reda ut om man ska fortsätta, för det lär bara bli mer jobb av den här typen framöver, säger han.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen