Rekordmånga elfel: ”Kunden hade ingen huvudsäkring eller servissäkring”
Elektrikern trodde att han bara skulle installera ett batteri. Men när han kom till villan uppdagades en lång rad fel i och kring centralen. Bland annat var EQ och RQ blandat för nollan.
När elektrikern Henrik Pålsson kom till huset, som har solceller, utanför Helsingborg fick han hålla i sig för att inte trilla baklänges. Uppdraget att installera batteri bjöd på fler utmaningar än väntat.
Elcentralen i källaren var märklig på flera sätt. Hade ett proffs verkligen gjort detta, och hur kunde nätägaren godkänna det?
”Som nätbolag ska man vara försiktig med att leka polis i kunders anläggningar, även om man med goda skäl kan påpeka vissa sakers olämplighet.”
Thomas Pettersson, Eon
Pinsamt misstag:
”Jag missade att bygla mellan två nollskenor när jag bytte elcentral”
Läs också:
”Briljant ide att kunna koppla bort jordfelsbrytaren, ifall den skulle lösa ut”
– Det är det värsta jag varit med om. För det första hade kunden ingen huvudsäkring eller servissäkring, utan den låg på kraftbolagets markskåp. När jag tittade närmare uppdagades fel efter fel, säger Henrik Pålsson och radar upp felen:
Otillräcklig central
I centralen (till vänster i bild) hade man byglat en tredje ledare från jordfelsbrytaren, som då låg på en fas.
Dåligt monterad fasskena
Faskenan låg på en skruv. Dessutom hade man missat att lägga den bakom de fyra följande säkringarna, under främre delen av säkringen.
– Skenan föll till golvet när jag lossade nr 1, säger Henrik Pålsson.
Nollan med EQ och RQ blandat
För nollan var det draget 2.5 EQ till pannan, blandat med RQ 6. Den drogs ut helt utan motstånd. Byglingen mellan N och PE fanns kvar, så jordfelsbrytaren gick in i nollan och sedan in i bygeln på jord (de hade haft JFB-problem). Ingen avskiljning helt enkelt.
– Vi skulle bara installera batteri, men vår mätare var tvungen att ligga på inkommande. Jag hoppades att det i dosan bara var att göra en fördelning mellan diazed och undercentral, men tydligen inte, säger Henrik Pålsson.
– Jag pratade med mannen i huset och det var gjort för att han inte litade på fem av kablarna, så han la dem utanför JFB, tillägger han.
Missat dra åt säkring
En av säkringarna i toppen var inte åtdragen alls. Därmed låg fyra-säkringen i toppen öppen.
– Allt blev åtgärdat genom tur, då vi bytte fördelningen i mitten mot en undercentral som får fungera som fördelning gentemot de andra centralerna. RQ räckte inte så vi behövde dra om de kablarna, säger Henrik Pålsson.

”Hur i helskotta har ens entreprenören som bytt denna elmätare utfört detta jobb?” lyder en kommentar i Facebookgruppen Elfel.
Kommentatorn Tommy Pölönen arbetar själv med elmätarbyten och menar att det är oansvarigt att byta en elmätare mot denna typ av brytare.
– Man ska alltid bryta kundens anläggning på säkringar, för att inte överta ansvaret för att brytare slutar fungera. Märkligt att Eon ens godkänt anläggningen för produktion utan att det går att göra en vettig brytning, skriver han och tillägger att valet av elmaterial inte heller är till belåtenhet.
Thomas Pettersson hos Eon håller delvis med, men menar också att det är innehavarens ansvar att se till att anläggningen är i rätt skick. Nätbolaget har ansvar för inkommande serviskabel fram till anslutningsplinten samt mätaren. Allt annat inklusive huvudbrytarens funktion är innehavarens ansvar.
– Som nätbolag ska man vara försiktig med att leka polis i kunders anläggningar även om man med goda skäl kan påpeka vissa sakers olämplighet, skriver han.
Läs också:
Så länge får solcellsägare vänta på nätanslutning
Henrik Pålsson har sagt till kunden att de borde byta mätarskåp. Mätartavlan borde också bytas för att få nya säkringar och ny huvudbrytare. Dessutom skulle bytet ge en plint i övre delen av skåpet.
– Men tyvärr kan man ju bara rekommendera, resten är upp till kunden, säger han.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen