Logga in

Har jättevilla men minimala effekttoppar – här är Christians 5 knep som håller nere elräkningen

Publicerad
24 mar 2025, 05:00

Från upprörd till uppror. Christian Nissen på Lidingö ville inte att nätägaren skulle sko sig på honom och med små medel har han sett till att kapa sina effekttoppar rejält – och skapat ”tariffupproret”.

Läs också:
Smart styrning med Wiser och Shelly kan minska effekttoppar

Läs också:
Steg-för-steg: Så arbetar Shelly-elektrikern för att kapa effekttoppar

När Christian Nissen på Lidingö fick höra om förändringen gick det upp för honom att elräkningen skulle dra iväg om de inte gjorde något åt saken. Och som den ingenjör han är tog han tag i det.

– Vi började förbereda oss för det här och först tänkte jag att jag behövde skaffa mig en uppfattning om förbrukningen. Då skaffade jag en realtidsmätare som man sätter i P1-ingången i vår nya elmätare. Den skickar information om förbrukning via wifi till oss på samma sätt som den skickar till nätägaren. Och då kan jag i en app, i realtid, se vad det är för effektförbrukning. 

Det här var första steget till att få ett grepp om hur det ser ut och utifrån det se vad man kan göra.

Efter det installerade han även en kontaktor för att kunna bestämma när varmvattenberedaren skulle gå igång. Men även om han nu kunde logga sin effekt och flytta viss last, var det enligt Christian Nissen inte helt tydligt hur Ellevios prismodell skulle falla ut för dem. 

– Det som är klurigt är att de tar dels betalt för energiöverföring i form av en rörlig nätavgift. Dels en abonnemangsavgift och så ovanpå alltihopa tar man betalt för effekt. Och så ska de driva in energiskatt till staten, så det är en redig soppa med massa avgifter som staplas på varandra. 

Villaägaren Christian Nissen vid fasadskåpet där han monterat in en wifienhet som skickar effektförbrukningen.

Enligt nätägare och förespråkare för den nya modellen ska övergången vara kostnadsneutral. Nätägare får alltså inte smyghöja sina avgifter för att tjäna mer pengar. Men det är inte något Christian Nissen anser följs.

– Det var därför jag startade bloggen Tariffupproret, det är verkligen ett uppror för att skapa opinion mot det jag uppfattar som missbruk från en del nätägare. Energimarknadsinspektionen upplever jag som passiv och att de bara gett upp. De har bara sagt att det måste rymmas inom ett visst intjäningstak, men det överklagas hela tiden och så ger Energimarknadsinspektionen upp… så jag ser inte att det är kostnadsneutralt. 

Christians installation har gjort att han nu med enkla medel kan styra effekt till låglastperioder, en tid mellan 22 och 06 där bara halva effekttoppen räknas. Men även där har han ett knep för att se till att hålla den så låg som möjligt.

– Här dagens skörd hittills. Här har vi när värmepatronerna sätter in och om du tittar noga så märker du en av de fiffigheter jag upptäckt. Jag låter perioden för värmen gå på båda sidor av en timme. Det innebär att då har jag 40-45 minuter på ena sidan och 40-45 minuter på andra sidan vilket då innebär att jag får längre timeffekt. Men jag ser även till att båda de här perioderna är under Ellevios låglastperiod.

Arbetet med att sänka effekttopparna har gett resultat. Trots att villan är på 300 kvm och han har ytterligare 50 kvm frostfritt garage, hålls topparna under 2 kW. Detta dels genom komfortbesparingar som att sänka värmen i huset och ta korta duschar, och dels genom att bara värma upp de rum man vistas i samt att tänka till innan man drar igång en stor elförbrukare.

– Det har gått rätt bra. Det stora bekymret är om vi har värmepumparna igång samtidigt som att det ska lagas mat. Att ha igång plattor och ugn då är en tillkommande last på 4-5 kW, så där har vi tänkt till igen. Vi har skapat en regel att man drar igång matlagningen kvart i, så sker uppvärmningen bara en kvart på innevarande timme. Sen har jag för vana att om ugnen ska vara igång sätter jag om värmepumparna till fläkt. 

Christian Nissen har lyckats få ned effekttopparna rejält. Snittet för mars hittills ligger på 1,83 kW – en bra bit under de 5-6 kW som Ellevio räknar med att en normalstor villa ska ha. Men med det kommer en hel del eftergifter, utan att det gjort någon större inverkan på elräkningen. 

– Man måste tänka sig för och det är en psykologisk stress. Inte minst det här med att komma ihåg att påbörja matlagningen kvart i. Det är de här topparna du får under höglastperoiod och som inte går att flytta. Man kan ju inte laga middag mitt i natten bara för att det är låglast då. Och trots att jag flyttat laster och vi verkligen anstränger oss för att jämna ut topparna, med de komforteftergifter det innebär  är det plus minus noll för vår del. Energi  blir lite av en lyx när man ska börja betala på det här sättet. Och det är omöjligt att förutse allt. Någon kanske kommer över och vill ha en kopp kaffe eller någonting. Och så går värmepumpen igång samtidigt och så är det kört, säger Christian Nissen. 

Fem tips – så kapar du dina effekttoppar

1.Skaffa dig kunskap om effektförbrukningen genom en realtidsmätare. Få koll på var dina effekttoppar är.

2. Se över vilka laster som går att flytta i tid. Varmvattenberedare, värmepumpar, elbilsladdning, spabad är exempel man bör lägga på låglastperioder.

3. Ta kortare duschar. Många tänker inte på hur mycket energi det går åt till att värma vatten och behöver värmaren vara igång längre – så kan det ge effekttoppar vid fel tillfällen.

4. Sänk temperaturen inomhus. Det ger både energibesparingar, men även att värmepumpen inte behöver jobba lika mycket. 

5. Börja laga mat ”kvart i”. Det innebär att den höga lasten när du värmer upp pannor eller grytor bara sker mot slutet av timmen. Så även om spisen förbrukar 4 kW, är det bara under en kvarts timme vilket då ger ett lägre effektutslag.

Läs också:
5 missuppfattningar om effekttariffer