Logga in

”Förse fasadskåpen med två DIN-skenor” och 4 andra önskemål från elektrikerna

Publicerad
3 mar 2025, 05:00
| Uppdaterad
28 feb 2025

Folk vill ha billaddare, solceller, Attefallshus och spabad. Men allt får inte plats i fasadskåpet. Här delar tre elektriker med sig av sina förbättringsförslag för att göra arbetet i skåpen enklare.

Fasadskåpen har sett likadana ut de senaste 20 åren, och enligt Eldons produktchef Frank Erlandsson står utvecklingen stilla. Elektriker vittnar om att utrymmet i skåpen blivit mindre och att det blivit allt svårare att jobba i skåpen, eftersom allt fler komponenter tillkommer. 

Produktchefen kommenterar önskemålen:
Kan fasadskåpen förses med två DIN-skenor?

Produktchefen om utvecklingen av fasadskåp:
Fasadskåpstillverkaren: ”Finns egentligen inte plats för laddare och solceller”

– Skåpen funkar jättebra för det de är till för, det vill säga att förse villan med en elmätare och tre huvudsäkringar. Men idag har så mycket nytt tillkommit, som inte fanns när fasadskåpen byggdes. Det har gjort skåpen mycket trängre. Det handlar inte om stora problem – allt går att lösa. Skåpens design kan alltid bli bättre och göra arbetet lättare för oss elektriker, säger Jörgen Stjernström, elektriker i Kungälv. 

Här delar han och två andra elektriker med sig av sina förbättringsförslag för att göra fasadskåpen enklare att jobba med. 

1. Förse fasadskåpen med två DIN-skenor

– Jag skulle vilja se att tillverkarna förser skåpen med två rejäla rader med DIN-skenor. Även om man får plats med 18 moduler på en skena, blir det ändå väldigt trångt i skåpen. Det är kablar på sex kvadrat som ska gå igenom samtlig utrustning och skåpet blir fullt med kablar. 

Peter Linde, Lindes elektriska, Hönö

2. Gör plinten för utgående kabel större

– Inkommande kabel är ofta jättefint gjort. Det är en annan sorts plint och det är ofta elverket som kopplar in de grejerna. Dock är det svårt att koppla på fler saker på plinten för de utgående kablarna. Det brukar gå att knöla in tre-fyra ledare i plinten, men nuförtiden är det inte ovanligt att sju ledare i olika storlekar, plus nolla, ska gå under samma plint. Jag hade hellre sett att skåpen förseddes med en mer gedigen plint.

Jörgen Stjernström, Jörgens el, Kungälv

3. Fler ställen att fästa kablar på

– Något många stör sig på är att det inte finns tillräckligt många ställen att fästa kablarna på. Jag själv har fått lösa det genom att borra hål i botten av skåpet och skruva med plåtskruv. Jag har vid flera tillfällen sett att andra använder DIN-skenan som kabelfäste. Det hade varit enklare om skåpen hade några extra hål som man kan använda för att strajpa fast kabeln. 

Jörgen Stjernström Jörgens el, Kungälv

Läs också:
”Snälla! DIN-skenan är inte tänkt som kabelfäste…”

4. Högre skåp och en separerad noll- och jordplinten

– Skåpen är lite begränsade i höjden. Det hade varit bättre om skåpen var lite högre, så att man inte behövde trängas med kablarna. Dessutom anser jag att skåpen borde ha en separat noll- och jordplint, såsom i en elcentral.

Andrea Van Sand, Vansand electronics, Borrby

5. Behövs något att fästa den utgående kabeln med

– När man går ut med kablarna, från mätaren till huset, brukar man gå ut från skåpet nertill höger och inkopplingen till huset sker upptill höger eller vänster, beroende på fabrikat. Men det finns ingenstans att fästa den kabeln från nederkant till ovankant. Ofta hänger 40 centimeter kabel löst, vilket inte är snyggt och säkert inte tillåtet. Det hade varit enkelt att sätta upp något som man kunde strajpa fast kabeln i. Det kunde exempelvis vara en plåtlist som man kan lägga kabeln i. 

Jörgen Stjernström, Jörgens el, Kungälv