Flytta kor och 3 andra udda arbetsmoment för elektriker på lantbruk
Lantbruk är tuffa miljöer med många påfrestningar för elinstallationer. Man får vara beredd på en hel del udda inslag i vardagen, menar elektrikern Mathias Hultman som arbetar på många gårdar runt Ödeshög.
Det frasar om halmen när Mathias Hultman kommer klivande ut från en spilta i ladugården på landet utanför Ödeshög. I dag arbetar han med att fixa takbelysningen. Tidigare satt den rakt ovanför en stor spilta, men det ändras nu.
– Jag sätter belysningen i takbalken mellan spiltan och gången. På så vis minskar risken att bonden kör på den med någon maskin, eller att korna hoppar och leker och råkar komma åt armaturen, säger han och berättar om några udda inslag i vardagen.
Läs också:
Mathias Hultman: ”Elektriker kan ha frågor de inte vågar ställa i vardagen”
Flyttar på korna om det behövs
Just denna timme står korna på rad och äter i en spilta på andra sidan gången. Men eftersom gården har lösdrift kan det hända att elektrikeruppdraget blir mitt i en spilta full med kor.
– Jag kan jobba bland djuren, men då får jag ha ett öga i nacken hela tiden. Det är skönt att slippa. Därför leder jag gärna över djuren till en annan avdelning, om möjligt, säger Mathias Hultman.
Han är van vid djur och flyttar gärna på dem själv. Men det är viktigt att ha en dialog med bonden. Någon av korna kan vara lynnig. Och när det kommer till tjurar är det bättre att den som känner djuren hanterar dem, menar han.
Beredd på ofrivilliga möten med råttor
Utöver att flytta kor bjuder arbetet då och då på ofrivilliga möten med råttor och möss. Gnagare dras till ladugårdar där de hittar mat och värme. Men en av de värsta upptäckterna han gjort var i en elcentral i en uthyrd flygelbyggnad.
– Bonden ringde och sa att ”det luktar fan”.
När Mathias Hultman kom dit och tog av kåpan på centralen såg han något stort, lurvigt längre in. Det var en riktigt stor råtta, som en sko i storlek 42. Han fick hänga loss centralen i bitar för att få ut det döda djuret.
– Jag tänkte att: ”hoppas den håller ihop när jag plockar ut den i svansen med näbbtången”. Det är inte så mysigt om de delar på sig.
Lukten var förstås inget vidare, men Mathias Hultman bet ihop.
– Det är charmen med yrket – ena dagen är inte den andra lik. Jag är van vid gnagare och skadedjur i jobbet. De är lite krydda på moset, säger han.
Installationer anpassas efter djuren
Annars handlar många udda arbetsmoment om att tänka utifrån bondens perspektiv. Det går inte att planera elinstallationer på samma sätt som i en lägenhet.
– Om man till exempel ska dra el till vattenkoppar måste ju dragning ske där djuren kommer åt den. Då är det viktigt att försäkra sig om att grejerna verkligen sitter fast. Det kan bli två klamrar extra. Dessutom måste förstås elinstallationen tåla vatten.
Brandskyddsskenan lika viktig som jordfelsbrytaren
Annat som kräver extra eftertanke är brandskydd. Mathias Hultman väljer gärna brandskydd från Maus för centraler. Skyddet är en liten röd skena, ungefär lika stor som en bit Kitkat-choklad.
Om det blir värmeutveckling i centralen, högre än 170 grader, aktiveras brandskyddet och utsöndrar en gas som släcker genom att ta bort syret och sänka temperaturen.
– Sedan kan man enkelt byta ut brandskyddsskenan. Jag tycker den är minst lika viktig som en jordfelsbrytare.
Läs också:
Allvarliga missen många gör: ”Då blir det kortslutning förr eller senare”
Att skapa en god relation med bonden är över lag det viktigaste, menar han.
– Bonden vill kunna engagera sig så lite som möjligt, eftersom han/hon har häcken full med annat, säger Mathias Hultman som har ett 15-tal lantbruk som återkommande kunder.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen