”Felsökning i kundens hängande central” och andra jobbiga uppdrag på jouren
Att leta mystiska jordfel leder till det största huvudbryt, men även att bygga om en central mitt i natten. Här är tre jobb som fått elektrikern Tolga Erdogan att klia sig i huvudet.
Uppdragen på kvälls- och helgjouren tar olika lång tid för elektrikern Tolga Erdogan. De snabbaste jobben tar fem minuter, där han exempelvis bara ska byta ut en minibrytare. Men ibland kan kvällarna bli långa och kan ta upp mot fem timmar att åtgärda ett problem.
Fredagskvällen med Tolga:
Jourelektrikerns längsta nattpass: Bytte en hel elcentral mellan 23 och 07
De vanligaste felen:
Brända kablar i fasadskåp och tre andra vanliga jourjobb
– Det som är mest tidskrävande och kräver mest tålamod brukar ofta vara när jordfelsbrytaren strular. Det är oftast det som leder till den största huvudbryn. Då är det viktigt att ha kunskap, förståelse och erfarenhet av jordfel, och samtidigt fråga kunden vad som ledde till att jordfelsbrytaren löste ut, säger Tolga Erdogan.
Här är tre av hans mest ansträngande uppdrag på jouren:
1. Felsökningen i hemmafixarens hängande central
– Ett scenario som jag minns väl var när en hemmafixare hade pillat lite för mycket i sin elanläggning. I fyra år hade han renoverat sitt hus på egen hand och utförde elinstallationerna utan auktorisation. Hans central hängde lös på väggen och jordfelsbrytaren hade börjat spöka när han kopplade ihop allt i centralen.
– När jag började felsöka sent på eftermiddagen kunde jag inte hitta felet. Han visste inte exakt när felet inträffat, så jag fick ingen hjälp av honom. Till slut, efter fem timmars felsökning, kunde jag lokalisera vilken kabel i centralen som orsakade felet. Men det var inte lätt att följa den kabeln. Då visade det sig att han hade spacklat igen en väggdosa där nollan och jorden satt ihop i samma wago.
2. Åtta timmars nattjobb med att byta bränd central

– Kunden ringde och sa att det luktade bränt källaren. Jag kom dit klockan 23:00 och såg direkt att det hade brunnit i centralen. Den var väldigt konstigt placerad i källaren, som påminde om en krypgrund.
– Precis över centralen gick vattenledningar. Temperaturen i källaren varierade väldigt kraftigt, så att det bildats kondens i rören. Man hade använt fel kapsling på fel ställe och vatten hade slingrat igenom packningen och runnit ner i fasskenan via kablarna. Till slut hade det samlats så mycket vatten i skenan att det började brinna. Jag spenderade åtta timmar den natten åt att byta ut hela systemet och dra fram nya kablar.
3. Felsökning av 15 lyktstolpar i kylan
– Kunden hade 15 lyktstolpar som låg på en jordfelsbrytare tillsammans med all elektronik i huset. Hela huset hade slocknat och han ville inte släppa iväg mig förrän felet var löst. Det var bara att börja felsöka.
– Jag kom snabbt fram till att utomhusbelysningen orsakade felet. I tio minusgrader började jag kolla att stolparna var hela, friska och glada. Efteråt kopplade jag bort hälften av stolparna och slog igång jordfelsbrytaren för att se om den skulle lösa ut. Med den strategin hittade jag en stolpe där snö hade samlats på ovansidan och vatten trängt igenom den gamla skruvtätningen och samlats i armatursockeln.
Läs också:
Hur många jordfelsbrytare brukar du installera i villor?
– Därför är det bra att lägga utomhuselektroniken på en egen jordfelsbrytare.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen