Fasadskåpstillverkaren: ”Finns egentligen inte plats för laddare och solceller”
Fasadmätarskåpen blir knökfulla när allt fler saker ska kopplas in. Så vad säger tillverkaren Eldon, kommer vi att få se större skåp?
När kunden vill få exempelvis solceller, elbilsladdare eller Attefallshus driftsatta är en vanlig lösning att elektrikern går via fasadskåpet. Men flera elektriker på sociala medier vittnar om att skåpen är trånga, överfyllda och saknar uppsättningsmöjligheter. Ibland kan det vara så ont om utrymme att den enda lösningen är att bygga en ny kapsling under skåpet.
Frank Erlandsson svarar på elektrikernas önskemål:
Kan fasadskåpen förses med två DIN-skenor?
Eldon är en av Sveriges äldsta tillverkare av fasadskåp och annat installationsmaterial.
– Den vanligaste responsen vi får från elektriker är att utgående plinten är lite klen. De flesta skulle egentligen vilja ha en lite kraftigare plint. Vanliga standardskåp levereras med en ”sockebitsplint”, som vi kallar den. Vill man gå upp i area kan man byta ut plinten till en större modell, som också finns i sortimentet. Men Mätarskåpsstandarden SS430 01 10 styr, och vi håller oss i första hand till standarden när vi producerar nya skåp, säger Frank Erlandsson, produktchef på Eldon.
I takt med ökningen av elbilsladdare och solceller de senaste åren har problemet med utrymme i skåpen blivit större. Något som även Frank Erlandsson märkt av.
– Det finns egentligen inte plats för laddare och solceller i fasadskåpen, eftersom standarden inte är anpassad för det. Då kan man behöva installera en gruppcentral för de grejerna. Man behöver göra om hela konstruktionen om laddare ska få plats överhuvudtaget. Ska allt få plats måste skåpen bli större.
Idag får det plats 14 extra moduler och fyra moduler som är reserverade för enbart överspänningsskydd. Standardmodellerna är försedda med en DIN-skena för fästa extra komponenter. En vanlig önskan bland elektriker är att skåpen skulle förses med två DIN-skenor. Men utvecklingen står stilla.
– Det har egentligen inte skett någon förändring när man tittar på standarden sedan 2006. Då ändrades standarden och man införde en ny typ av skåp. Man tog bort den gamla typen av sommarstugeskåp som sitter på stolpar och införde en låda i skåpen där man kunde ansluta fiber.
– Om skåpen ska kunna användas för fler komponenter än bara husbehovet, som exempelvis solceller och ladd, måste skåpen bli större och då behöver standarden utvecklas. Det är en sak som vi som sitter med i standardiseringsarbetet i SEK får ta upp som förslag.
Eldon sitter med den tekniska kommittén TK 13 på SEK. Tillsammans med andra tillverkare har de gemensamt kommit överens om hur skåpen ska utformas.
– Man får inte ha på sig sin egen mössa i kommittén, utan det är viktigt att ha en gemensam syn på saker och ting. Vi försöker att hitta bra lösningar för skåpen, som exempelvis att komma fram till hur en anslutningsprint kan förbättras. Men vi har inte tittat så mycket på nyutvecklingsarbete som att ta fram nya modeller, säger Frank Erlandsson, som gärna ser att fler tillverkare ansluter till kommittén.
Standarden för skåpen är enligt honom petig i hur de ska utformas, som exempelvis höjden och bredden, DIN-skenans längd och mätarplattans storlek. Det finns inget som hindrar att utanpåliggande skåp ska bli större. Dock är infällda modeller svårare att ändra på.
– Helst vill vi inte påverka måtten på ett infällt skåp. Ändrar man till större får man inte plats med dem i väggen, och man måste man göra om i fasaden också. De utvändiga skåpen är betydligt enklare att byta mått på. Där finns inga hinder att ändra höjd, bredd och djup. Dock är de flesta skåp som säljs infällda skåp.
Eldons fokus för tillfället inom mätarskåp är att titta på markmätarskåp, som med utveckling kan vara ett komplement när det är svårt att få plats.
– Det kommer mer och mer markmätarskåp på marknaden, och det skulle kunna vara en intressant lösning för laddare och solceller.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen