Ett hus kommer lastat – med solceller och batteri monterat
Kunden hade inte råd att förse hela huset med solceller. Men om huset vore pyttelitet…? Matte Rudin i Dalarna fick en idé.
Matte Rudin i Borlänge startade solelsbolaget Dala Solenergi 2016 men sålde företaget 2020 när solcellsbranschen var som hetast. Inte för att han förutsåg att solcellsbranschen skulle störtdyka 2024 utan för att han kommit in på nya solcellsidéer.
2018 fick Matte en förfrågan från en kund i Hofors som ville ha solpaneler men inte ansåg sig ha råd med dem samtidigt som hans tak behövde bytas. I sökandet efter en alternativ lösning fick Matte Rudin en snilleblixt: Varför inte bygga en bygglovsbefriad friggebod med solpaneler på taket som han tar patent på?
Sagt och gjort: tillsammans med kamraterna Tony Haraldsson och Patrik Andebro har bolaget byggts upp kring den här idén.
Först föddes Solfrigge som har en byggyta på 13,7 kvm. På taket finns tio solpaneler om 440 Wp och längs ena långväggen ytterligare tre på en uppfällbar ställning.
Solfrigges konstruktion är baserad på byggvaruföretaget Karl Hedins Bergslagsstomme som kan fås antingen oisolerad eller med 120-145 millimeter isolering i vägg respektive tak.
Därefter kom småsyskonet Batterifrigge som bara är en isolerad men brandsäkrad friggebod på 7,5 kvm med plats för växelriktare och batteri. I den har väggar, tak och golv kompletterats med brandskyddande Cembritskivor och den har brandklassad dörr och dito ventilationsspjäll.
Istället för solpaneler:
Sju solcellstak för den som vill slippa paneler
– Vi har samarbetat med ett försäkringsbolag för att få fram en konstruktionslösning som är godkänd ur brandskydds- och försäkringssynpunkt, berättar Matte Rudin.
Från början var tanken att montera Sol friggebodarna på fabriken i Borlänge och köra ut dem på lastbil till kunden, installerade och klara. Men det blev för dyrt med frakten så nu kommer friggeboden i block till kunden där Solfrigges egna snickare sätter ihop allt på ett par dagar. Den ursprungliga fraktidén har dock kunnat behållas för Batterifrigge som anländer färdig till kund och där lyfts på plats.
– I närområdet säljer vi våra friggebodar direkt från företaget och samarbetar då med DSEG, Dalarnas Solel Grossist, i Falun, som tillhandahåller solpaneler. Vi köper också Kina-tillverkade växelriktare från dem, berättar Matte Rudin.
I övriga landet söker Solfrigge samarbeten med lokala installatörer som då kan välja teknikleverantör själva, beroende på vilket fabrikat de är vana att arbeta med.
Priset för en Solfrigge blir ungefär 235 000 kronor, jämfört med ungefär 140 000 kronor för motsvarande friggebod om man bygger den själv.
– Merkostnaden för solpaneler, växelriktare och batterilager är betald på väldigt kort tid, säger Matte Rudin.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen