APL-krisen: ”Det är svårt att elektrifiera utan elektriker”
Samhället står inför elektrifiering och energieffektivisering. ”Installatören har en nyckelroll i det”, säger Andreas Åström, Installatörsföretagen, som oroas av bristen på APL- och lärlingsplatser.
Enligt siffror som Installatörsföretagen tagit fram kommer cirka 6 000 elektriker behöva nyanställas fram till 2030, för att klara samhällets elektrifiering.
”När vi har den värsta lågkonjunkturen sedan 1990-talskrisen är det tufft. Det kan bli svårt för företag att avsätta tid för handledning, man kan tappa fart i ackord, med mera.”
Andreas Åström, Installatörsföretagen
Läs också:
APL-krisen: Har ringt 200 samtal för att hitta 16 platser
Läs också:
APL-krisen: Svårt att få plats, men praktiken är viktig
– Det är oerhört stora behov och stora investeringar som ska göras. Och installatören har en nyckelroll. Det är svårt att elektrifiera utan elektriker, säger Installatörsföretagens (IN) näringspolitiske chef Andreas Åström i Elinstallapodden.
Han är bekymrad över den kraftiga nedgången i antalet lärlingsplatser. Det är viktigt att ta emot lärlingar och skapa APL-platser, vilket han menar att branschen generellt är väldigt bra på.
– Men när vi har den värsta lågkonjunkturen sedan 1990-talskrisen är det tufft. Det kan bli svårt för företag att avsätta tid för handledning, man kan tappa fart i ackord, med mera, säger han.
För att hjälpa till har IN tagit fram ett förslag om att minska arbetsgivaravgifterna för företag som tar emot lärlingar. Morötter är viktiga från politiken för att göra övergången enklare, menar Andreas Åström.
Läs också:
APL-krisen: ”Hela branschen måste göra mer för att få fram platser”
– Vi har jobbat hårt med att få loss stimulanser från regeringen. Nu utvidgas Rot-avdraget, vilket är bra för våra medlemmar. Vi hoppas också att regeringen gör något åt amorteringskravet som hämmar nyproduktion, och förhoppningsvis kommer fler åtgärder, säger han.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen