Logga in

Pappan sa: ”Bli inte elektriker” – nu driver 24-åringen egen rörfirma

Publicerad
13 feb 2025, 05:00
| Uppdaterad
12 feb 2025

Ludvig Berlin, 24, startade eget och önskar att fler unga skulle göra detsamma. “Många är rädda för att det är för jobbigt och de skrämmer upp varandra”, säger han.

Så förberedde sig Ludvig Berlin
Företagarens 8 bästa tips till montörer som vill starta eget – så hittade han jobben

Checklista
Nio tips om att starta elfirma

Ludvig Berlin visste inte vad han ville när det var dags att börja gymnasiet. Pappan driver en elfirma sedan många år, där Ludvigs bror jobbar. Men pappan avrådde honom från att gå samma väg.

– Han sa: “Bli inte elektriker för om det skiter sig för mig går det åt helvete för oss alla” och det tog jag till mig.  Nu är jag glad att jag valde rörläggeri, det är roligare och rejälare grejer att jobba med, säger han.

Han gick en termin på ett lantbruksgymnasium men hoppade av eftersom det inte var hans grej. Han fick istället jobb på Arildssons rör i Malmö.

– Jag jobbade som rörläggare, men om man inte är utbildad kallas man ju hantlangare. 

Efter två år hoppade han på VVS-programmet för att få certifikat och återvände till Arildssons rör under praktik, lärlingstid och sedan som anställd montör. Han hade redan då länge funderat på och planerat för att starta eget, bland annat genom att spara pengar, 25 000 till ett aktiebolag. Han hade också förberett sig mentalt och tagit reda på det mesta om vad som krävs som egenföretagare.

Ludvig Berlin. Foto: Privat

Plötsligt dök ett perfekt tillfälle upp. En person som han var bekant med erbjöd honom ett stort jobb, en totalrenovering av ett gathus i Ystad på 350 kvadrat. Då bestämde han sig för att tacka ja, säga upp sin anställning och starta eget.

Han anlitade samma revisor som pappan och öppnade aktiebolaget  21 maj 2024.

– Pappa har lärt mig en del om hur man ska tänka och räkna och revisorn hjälpte mig att komma igång men resten har jag fixat själv. Jag har googlat mig fram till mycket.

”Min arbetsgivare blev inte så glad när jag sa upp mig, så det var blandade känslor, men man måste tänka på sig själv och satsa på det man brinner för. Det är viktigt.”

Han köpte en bil privat, lite verktyg och startade en Facebooksida för företaget – Berlins rörservice,  som gör allt inom VVS, utom svets. Kunderna är privatpersoner, små byggföretag och ett större byggföretag som han gör några mindre uppdrag åt, som förhoppningsvis ska leda till mer.

– Min arbetsgivare blev inte så glad när jag sa upp mig, så det var blandade känslor, men man måste tänka på sig själv och satsa på det man brinner för. Det är viktigt, säger han. 

I det utblåsta stora K-märkta huset var i stort sett bara skalet kvar när Ludvig Berlin satte igång med uppdraget, att bygga ett helt nytt hus i ett gammalt: nya tappvattenledningar, avlopp, golvvärme, växlare.  “Rubb och stubb”.

– Vi är inte klara än, men har kommit halvvägs. Det är ett väldigt omfattande jobb och mycket att tänka på i ett sådant här hus där en hel del grejer måste godkännas av kommunen.

Jobben har fortsatt rulla in och ett halvår efter starten omsatte företaget drygt två miljoner.

– Ryktet gick fortare än vad jag hade trott, men jag tog inte ut någon lön de fyra första månaderna utan levde på sparade pengar. Min sambo och jag hjälptes åt.

”Jag känner mig jättefri samtidigt som att jag aldrig jobbat så mycket. Innan jul såg jag inte min påg på två tre veckor. Då bestämde jag mig för att jag måste anställa.”

Ludvig Berlin och hans sambo har en son på två år, “jag var tidig med det också”. Att behöva jobba med fakturering och annan administration på kvällarna är inte optimalt när man har familj, säger han, men han försöker hålla helgerna fria och njuta av umgänget med familjen så mycket det bara går när han kommer hem. Friheten som egen är en härlig känsla men som är svår att beskriva, förklarar han.

– Jag känner mig jättefri samtidigt som att jag aldrig jobbat så mycket. Innan jul såg jag inte min påg på två tre veckor. Då bestämde jag mig för att jag måste anställa.

Nu har han en medarbetare som han kände till sedan tidigare och som är jämngammal med honom.

– Jag hoppas att det kommer att funka för det är jobbigt att vara ensam, efterfrågan blev snabbt ganska stor och det är svårt att hålla i allt själv.

Målet är att bli åtta-tio personer i företaget.
–  Vi kanske är där om fem år, men man får inte ha för bråttom.

Finns det några nackdelar med att vara just en ung företagare?

–  Många tycker det är roligt att jag är ung men vissa verkar ha lite svårt att förlita sig på mig för att jag inte är så gammal. Större byggfirmor tar hellre in större företag. Men jag kan min grej. Kunderna brukar bli nöjda och det sprider sig fort.

El-eleven
“Mamma ville ha en elektriker i familjen”

Lågkonjunkturen, som drabbat södra Sverige hårt, har han själv inte märkt av.

– Det verkar som att företag med runt 20 anställda har haft det tuffast och jag har flera vänner i branschen som har blivit uppsagda. Många av mina gamla kollegor skulle klara att driva eget alldeles utmärkt, men de vågar inte.

Varför då?

– De skrämmer upp varandra med att det är så svårt och att det är så mycket pappersarbete och annat, det tycker jag är synd. Visst, det är mycket jobb, men vill man så ska man släppa det där snacket och bara köra tycker jag.