”Måste förankras” – det här säger reglerna om att jobba från stege
Flera hundra personer drabbas av fallolyckor varje år när de arbetar med elinstallation, service eller montage. Många fall beror på stegar. Vet du vilka regler som gäller för användning av stege?
Under 2023 anmälde 41 666 yrkespersoner arbetsolyckor med sjukfrånvaro. Av dem drabbades nära 600 personer av fall när de arbetade med elinstallation, service eller montage. Det visar Arbetsmiljöverkets rapport Arbetsmiljöstatistik 2024:01.
Säkrare arbete:
Ny stege med plattform ska göra arbetet säkrare
Olycka:
Föll baklänges från stege: ”Det hade kunnat gå riktigt illa”
– En mycket vanlig orsak till fall från hög höjd är stegar, säger Rickard Lindberg, arbetsmiljöexpert hos Installatörsföretagen.
Enligt statistik från Afa Försäkring var stegar den vanligaste orsaken till fall för män under perioden 2018 till 2022. Hela 31 procent av fallolyckorna berodde på en stege, följt av fall i trappor som drabbade 30 procent av männen. För kvinnor övervägde fall i trappor, som orsakade 70 procent av fallen från hög höjd.
– I Arbetsmiljöverkets föreskrifter står att stege bara får användas som tillträdesled och vid kortvariga arbeten. Och när du jobbar från en stege ska du kunna ha båda händerna fria. Ändå blir det många olyckor, säger Rickard Lindberg.
Mer med Rickard Lindberg:
Spänningssatta klippta kablar: 5 råd för att undvika olyckor
Han menar att stege eller arbetsbock numera är vanligast vid servicearbete. När det gäller entreprenader har byggherren ofta krav i sina instruktioner om att stege får användas endast i undantagsfall.
– Om en stege används ska den förankras på något sätt – knytas fast helt enkelt. A-stegar måste ha knästöd och kunna ställas upp stadigt, säger Rickard Lindberg.
Fakta Vad säger reglerna?
Användningen av stegar regleras i Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd (AFS). Så här står det i AFS 2023:11 kap 7 om arbetsutrustning och personlig skyddsutrustning, gällande stegar:
Användning
4 § Arbetsgivaren ska se till att stegar och arbetsbockar som används, uppfyller Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd (AFS 2023:9) om produkter – stegar, ställningar, och viss annan utrustning för arbete på höjd, samt vissa trycksatta anordningar. De får bara användas som tillträdesled och för kortvarigt arbete. Riskerna ska vara så små att säkrare utrustning inte är befogad.
Allmänna råd
Kortvariga arbeten på en stege kan vara städning, byte av trasiga lampor, enklare smörjning, enstaka monteringsarbeten, utbyten och justeringar.
5 § Arbetsgivaren ska se till att stegar bara används på ett sådant sätt, att man kan stå stadigt och hålla sig fast på ett säkert sätt. Detta gäller särskilt om något måste bäras i handen.
6 § Arbetsgivaren ska se till att bara lätta verktyg, redskap och bördor, som kan hanteras säkert, bärs och används på stegar eller arbetsbockar.
7 § Arbetsgivaren ska se till att bärbara stegar bara beträds av en person åt gången.
8 § Arbetsgivaren ska se till att stegar och arbetsbockar har lämplig längd respektive höjd för sitt ändamål. När man använder en stege som tillträdesled, ska tillträdet kunna göras på ett säkert sätt. Stegen ska vara tillräckligt mycket högre än det plan som ska nås med hjälp av stegen, om inte andra anordningar ändå gör det möjligt att hålla sig fast på ett säkert sätt.
12 § Arbetsgivaren ska se till att följande typer av stegar bara används om de är stagade eller förankrade:
1. En stege som i rest läge lutar mot en vägg eller liknande och är längre än 5 meter.
2. En fristående stege med plattform och knästöd och mer än 2 meters höjd till plattformen.
3. En annan fristående stege som är högre än 3 meter.
13 § Arbetsgivaren ska se till att stegar och arbetsbockar underhålls och kontrolleras fortlöpande. De får inte användas om deras hållfasthet eller säkerhet är nedsatt.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen